İsrail, Gazze'deki kimi rehinelerin "gıyaben" öldüğünü duyurdu

Bu adımla, rehine yakınlarının bekleyişlerine son vermeyi amaçlıyorlar

Ateşkesin sona ermesinden bu yana İsrailli yetkililer, esaret sırasında altı sivilin ve bir albayın öldüğünü duyurdu / Fotoğraf: AFP

İsrail, Hamas ile dolaylı görüşmeler yürütüp, Gazze Şeridi'nde askeri operasyonlar yoluyla rehineleri kurtarmaya çalışırken, rehin olanlardan kimisinin öldüğünü "gıyaben" ilan etti.

Bu adım, rehinelerin kaygılı yakınlarının en azından bekleyişlerine son vermeyi amaçlıyor.

Üç uzmandan oluşan bir sağlık komitesi, Hamas liderliğindeki Filistinli grupların 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırının görüntülerini inceleyerek, kaçırılan kişiler arasında olası ölümcül yaralanmalara dair herhangi bir işaret arıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar bu işaretleri, cuma günü sona eren bir haftalık ateşkes sırasında serbest bırakılan rehinelerin ifadeleriyle karşılaştırıyor.

Üçüncü ayına giren krize müdahale kapsamında oluşturulan komiteye başkanlık eden İsrail Sağlık Bakanlığı yetkilisi Hagar Mizrahi, hiçbir doktor rehinenin vücudunda yaptığı incelemeye dayanarak bunu resmi olarak beyan etmese bile, söz konusu görüntülerin bir rehinenin öldüğünü belirlemek için yeterli olabileceğini söyledi.

Mizrahi, İsrail'in Kan radyosuna verdiği demeçte şunları söyledi:

Ölümün belirlenmesi asla kolay bir mesele değildir ve içinde bulunduğumuz şartlarda da hiç kolay değil. Ancak komite, Gazze'ye kaçırılanların ailelerinin mümkün olduğu kadar çok şey bilme arzusuna yanıt veriyor.


Kaçırılan yaklaşık 240 kişiden 108'i, İsrail'in çok sayıda Filistinli tutukluyu serbest bırakması ve Gazze'ye insani yardım sevkiyatının artırılması karşılığında Hamas tarafından serbest bırakıldı.

Ateşkesin sona ermesinden bu yana İsrail yetkilileri, altı sivilin ve bir albayın esaret altında öldüğünü ilan etti.

Bu, Hamas hareketi tarafından doğrulanmadı. 

Hamas daha önce, İsrail'in hava saldırılarında düzinelerce rehinenin öldürüldüğünü belirtmiş ve bazı rehinelerin diğer silahlı Filistinli grupların elinde olduğunu ileri sürmüştü.
İsrail'in Kızılhaç'ın ziyaret etmesi ve rehinelerin sağlık durumlarını kontrol etmesi yönündeki çağrılarına rağmen, rehineler kimseyle görüştürülmedi.

Mizrahi, kendisinin ve biri adli patolog, diğeri fiziksel travma klinisyeni olan komitedeki iki meslektaşının, rehine alma olayına dair bizzat Hamas üyeleri tarafından çekilen görüntüleri, Filistinlilerin cep telefonuyla kaydettiği videoları ve güvenlik kamerası görüntülerini "tekrar tekrar, kare kare" izlediklerini söyledi. 

Bu, onların yaşamı tehdit eden yaraları tespit etmelerine ve herhangi birinin nefes alıp almadığını veya başka temel reaksiyonlar gösterip göstermediğini tespit etmelerine olanak sağladı.

Rehineleri kaçıranların sert muamelesi, Gazze'de yeterli tıbbi bakım alma şanslarının olmaması ve eski rehine arkadaşlarının ölümlerine ilişkin açıklamalar da dikkate alınan diğer faktörler arasında yer alıyor.
 


Din uzmanına da danışılıyor

Mizrahi, Yahudi yasalarının, yetkililer eşinin ölümünü resmi olarak onaylamadıkça dul bir kadının yeniden evlenmesini yasaklaması nedeniyle, komitenin bir din uzmanına da danıştığını bildirdi.

Her türlü ölüm kararının oybirliğiyle kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Mizrahi, "Genel tabloyu bir araya getiriyoruz" dedi.

Yanlış anlama riski, 7 Ekim'de kaybolan ve babası Tom'a öldürüldüğüne dair ilk başta "gayri resmi olarak" bilgi verilen Emily Hand vakasında açıkça ortaya çıktı. 

Kız aslında rehin alınmış ve ateşkes sonucunda serbest bırakılmıştı. 

Ordunun, kayıp askerler ve rehinelerin akibeti hakkında bilgi edinmek için Gazze'deki savaş alanlarında dolaşan haham ve istihbarat birimleri bulunuyor.

Ayrıca, yakınlarına cenaze töreninin düzenlenmemesi, yas tutan akrabalar için psikolojik bir engel oluşturabilir.

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana kayıp olan Şaked Gal'in öldüğünü geçtiğimiz hafta ilan etti.

Şaked Gal'in annesi Sigalit, Facebook'ta 19 yaşındaki çocuğa hitaben yaptığı paylaşımda, "cesedi kendilerine teslim edilene kadar" onun için geleneksel Yahudi yas dönemini uygulamayacağını ifade etti.

Mizrahi, komitenin henüz bu kararı kabul etmeyi reddeden bir aileyle karşılaşmadığını, ancak buna hazırlıklı olduklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Profesyonel bir görünüm sağlamak için buradayız. Ailelerin kararlarını tartışmıyoruz, bu konuda karşı karşıya gelmiyoruz ve seçimlerini anlayışla kabul ediyoruz.

Ordu, şu ana kadar bir esir asker ve iki sivil rehinenin cesetlerini kurtardı ve bir kurtarma operasyonuyla bir kadın askeri ülkeye getirdi.

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU