Almanya'da adı bile belli olmayan yeni hareket, koalisyondaki partileri geride bıraktı

En çok oyu radikal sağcı AfD'nin destekçilerinden alması bekleniyor

Doğu Almanya'da dünyaya gelen Sahra Wagenknecht, Alman bir anne ve İranlı bir babanın kızı (Reuters)

Almanya'da Sol Parti'den ayrılan 54 yaşındaki milletvekili Sahra Wagenknecht'in kuracağını açıkladığı yeni sol partiye destek giderek artıyor.

Bild am Sonntag'ın geçen hafta yaptığı iki ankete göre henüz ismi bile belli olmayan partiye destek yüzde 14 seviyelerine ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anket sonuçlarını cumartesi günü haberleştiren gazete, yeni sol partinin hangi partilerden oy alacağının anlaşılması için hafta boyunca iki anket düzenlendiğini ve bunlardan sadece birinde yeni partinin yer aldığını duyurdu.

Ankete yanıt veren Almanların yüzde 14'ü yeni parti için oy vereceğini söylerken, Başbakan Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi yeni partinin sadece bir puan önünde, yüzde 15'lik oy oranına ulaşabildi.

Koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ise sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 5'lik destek alabildi.

Yeni partinin en çok oyu radikal sağcı AfD'ye oy veren seçmenden aldığı tespit edildi. Anketlere göre yüzde 21 seviyesinde olan AfD'den, Wagenknecht'in partisine 4 puanlık bir kayma oluyor. Anketlerde yüzde 31'le ilk sırada gözüken Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ise yeni partiye yüzde 2 oy kaybederek yüzde 29'a geriliyor.

Wagenknecht, AfD'ye benzer şekilde, iktidardaki koalisyonu şehirli elitlere hizmet ederek, kırsaldaki seçmenin kaygılarını görmezden gelmekle suçluyor. 

Yeni parti aynı zamanda parlamentoda temsil edilmeyen küçük partilere oy veren seçmenlerin de desteğini almayı başarıyor. Wagenknecht'in ayrıldığı Sol Parti ise yüzde 4'lük oy oranını koruyor.

Yeni partinin 2024'ün ilk aylarında resmen kurulacağını açıklayan Wagenknecht, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında partisinin gelecek yıl yapılacak Saksonya, Türingen ve Brandenburg bölgesel seçimlerinde ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday çıkaracağını söylemişti.


Alman siyasetçi ülkedeki durumun bu şekilde devam edemeyeceğini belirtmiş ve "Almanlar muhtemelen 10 yıl içinde ülkemizi tanıyamayacak" sözleriyle yeni partiye duyulan ihtiyacı açıklamıştı.

Wagenknecht, yeni partinin Almanya'nın ekonomik kuvvetini korumayı hedeflediğini ve aynı zamanda sosyal adalet için çalışağını söylemişti. 

Olaf Scholz'un Rusya politikalarını eleştiren Wagenknecht, Berlin'in silah tedariği yapmaktansa diplomasiye odaklanması gerektiğini belirtmiş ve AB'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlarını "yararsız" olarak tanımlamıştı.

Doğu Almanya Komünist Partisi'yle bağları bulunan Sol Parti'nin uzun yıllar boyunca yüzü olan Sahra Wagenknecht'in kuracağı yeni partinin ana akım partilerde aradığını bulamayan geniş bir seçmen yığınına hitap etmesi bekleniyor.

Alman televizyonlarındaki tartışma programlarına sıklıkla çıkan ve uzun süredir ülkedeki en popüler siyasetçiler arasında gösterilen Wagenknecht, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Küresel siyasi krizler çağında yaşıyoruz. Ve bu zamanda, Almanya muhtemelen tarihindeki en kötü hükümete sahip. Birçok kişi kime, neden oy verdiğini bilmiyor ya da öfke ve çaresizlikle oy vermiyor" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, RT, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU