ABD'deki bir sinagoğun yöneticisi bıçaklanarak öldürüldü

Detroit Polisi, "Tüm gerçekler incelenene kadar hiçbir sonuca varılmaması önemli" vurgusu yaptı

2022'de sinagoğun yönetimini üstlenen Samantha Woll henüz 40 yaşındaydı (David Guralnick/Detroit News/AP)

ABD'nin Detroit kentindeki Isaac Agree Downtown Sinagoğu'nun başkanı, cumartesi sabahı evinin dışında birden çok kez bıçaklanmış halde ölü bulundu. 

Sinagoğun Facebook sayfasından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yönetim Kurulu Başkanımız Samantha Woll'un beklenmedik ölümünü öğrenince şoke olduk ve üzüldük. Anısı bizimle yaşasın.

Detroit Polis Departmanı, yerde hareketsiz halde yatan biriyle ilgili ihbar üzerine olay yerine gidildiğini ve kan izini takip eden memurların kendilerini 40 yaşındaki Woll'un evinde bulduğunu bildirdi. 

Suçun evin içinde işlendiğini düşünen polis, bu dosyayı cinayet birimine verdi.

sinagog
Polis olay bölgesini kordona aldı (AFP)

 

Detroit Emniyet Müdürü James White, cinayetin gerekçesinin henüz bilinmediğini vurguladı:

Anlaşılır bir şekilde bu suç pek çok cevapsız soruyu beraberinde getirdi. Meseleyi soruşturuyoruz ve müfettişler ellerindeki kanıtları tüm detaylarıyla dikkatli bir şekilde incelerken herkesin sabırlı olmasını istiyorum. Tüm gerçekler incelenene kadar hiçbir sonuca varılmaması önemli.

FBI, kentteki memurlarının polise soruşturmada yardımcı olduğunu CNN'e bildirdi. Kentin yer aldığı Michigan eyaletinin valisi Gretchen Whitmer da eyalet polisinin de yerel yetkilileri desteklemek üzere görevlendirildiğini duyurdu. Whitmer yaptığı açıklamada Woll'un ailesi, arkadaşları ve sinagoğuna taziye dileklerini iletti.

Detroit Belediye Başkanı Mike Duggan da bu ölümün kentte büyük bir üzüntüye sebep olduğunu ifade etti. Henüz birkaç hafta önce sinagoğun yenilenmesini birlikte kutladıklarını yazılı açıklamasında vurgulayan Duggan, "Bu, büyük bir gurur ve hevesle öncülük edip başarı kazandığı bir projeydi" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'den beri sinagoğun yönetimini üstlenen Woll, Demokrat Parti'de de aktif bir isimdi. Michigan Başsavcısı Dana Nessel ve ABD Kongresi üyesi Elissa Slotkin'in bu görevlere seçilmesi için yürütülen kampanyalarda yer almıştı. Nessel ve Slotkin de bu cinayetle ilgili birer açıklama yayımlayarak üzüntülerini dile getirdi. 

Kentin en büyük gazetesi Detroit Free Press, Woll'un genç Müslümanlarla Yahudiler arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalışan bir örgütte aktif olduğunu bildirdi. 

Michigan'dan ABD Temsilciler Meclisi'ne seçilen Müslüman Rashida Tlaib de ölümden dolayı şoke olduğunu söylerken Woll'u "arkadaşım" diye niteledi. 

İsrail'in Gazze'ye operasyon düzenlediği bu dönemde Müslümanlar ve Yahudiler, ABD'de de diken üstünde. Müslüman ve Yahudilere yönelik nefret suçlarının artmasından korkuluyor.  

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. 

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 İsraillinin de yaralandığını aktarıyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bölgeye saldırılarında 1756'sı çocuk, 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyuruyor. İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtiliyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirdi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusuyla Hizbullah arasında yaşanan çatışmalardaysa 18 Hizbullah üyesiyle biri gazeteci üç sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da üç İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, CNN, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU