Guardian: Aksa Tufanı, Rusya-İsrail ilişkilerindeki kötüleşmeyi ortaya çıkardı

"Ukrayna, Rusya'dan açılan boşluğu doldurarak İsrail'le dost olmak istiyor"

İsrail ordusunun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nde, Birleşmiş Milletler'e göre yerinden edilenlerin sayısı 338 bini geçti (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunun, Rusya ve İsrail ilişkilerindeki kötüleşmeyi ortaya çıkardığını yazdı.

Guardian'ın Rusya muhabiri Pjotr Sauer'in kaleme aldığı analizde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki dostluğun, Hamas saldırılarının ardından "ortadan kalkmış gibi göründüğü" savunuldu. 

Analizde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın cumartesi sabahı başlattığı operasyonun ardından, Putin'in herhangi bir destek ya da başsağlığı için Netanyahu'yu henüz aramadığına dikkat çekildi.

Putin'in salı günü savaşla ilgili yaptığı ilk açıklamada da Hamas militanlarını kınamayıp çatışmalardan ABD'nin Ortadoğu politikasını sorumlu tuttuğuna işaret edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki lider arasında esen soğuk rüzgarların, Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşından beri yaşanan uzaklaşmanın bir parçası olduğu yorumu da yapıldı.

İsrail, Ukrayna savaşı nedeniyle ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinin Kremlin'e uyguladığı yaptırımlara katılmamıştı. Tel Aviv yönetimi, Kiev'e diplomatik destek verse de savaşta silah yardımı yapmamıştı. Ukrayna, bu nedenle İsrail'e defalarca tepki gösterse bile Hamas saldırılarının ardından Tel Aviv'in yanında olduklarını bildirmişti. 

Putin'inse yıllardır İsrail'le diplomatik ilişkileri iyi tutmak için çalışırken, bir yandan da Sovyet dönemi politikasından kalma çizgiyi takip ederek Filistin davasına destek verdiği vurgulandı.

Eski Moskova Başhahamı Pinchas Goldschmidt, Guardian'la şu değerlendirmesini paylaştı: 

Putin döneminde yıllardır gördüğümüz Rusya ve İsrail arasındaki sıcak ilişki soğudu. Artık farklı bir dünyadayız. İsrail, Rusya'daki büyük Yahudi cemaati ve Kremlin'in Suriye üzerindeki etkisi nedeniyle Moskova'yla iyi ilişkiler kurmaya her zaman özen göstermiştir.

Goldschmidt, Ukrayna savaşına destek vermeyerek ülkeden ayrılmış, Kremlin de temmuzda kendisini "yabancı ajan" ilan etmişti.

Analizde, Rusya'nın özellikle Ukrayna savaşının ardından İran'la yakınlaşmasının da İsrail'le ilişkilerin bozulmasında rol oynadığına dikkat çekildi. ABD başta olmak üzere batı ülkeleri, Rusya'nın savaşta İran'dan kamikaze drone'ları satın aldığını öne sürmüştü. Tahran ve Kremlin ise iddiaları defalarca yalanlamıştı.

Haberde, Ukrayna'nın Hamas saldırısını kınayıp Tel Aviv yönetimine destek vererek, "İsrail'e dair şikayetlerini bir kenara bırakıp, Rusya'nın geri çekilmesiyle oluşan boşluğu doldurarak İsrail'le dost olmaya çalıştığı" ifade edildi. 
 


İzzeddin Kassam Tugayları'nın cumartesi sabahı roket atışlarıyla başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Hamas militanları Gazze Şeridi'ni geçip İsrailli sivilleri rehin alırken, İsrail ordusu da Gazze'yi ağır bombardımana tutuyor. Tel Aviv, işgal altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki ablukayı sertleştirerek bölgeye gıda, yakıt ve ilaç tedarikini de durdurdu. Gazze'deki tek elektrik santrali de yakıtı bitmesi üzerine dün kapandı.

Çatışmalarda en az 1300 İsrailli öldürülürken, 3 bin 300 kişi de yaralandı. Batı Şeria'da ve Gazze'deyse yaklaşık 1235 Filistinli öldürülürken, 6 bine yakın kişi yaralandı.


Independent Türkçe, Guardian, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU