PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 1 Ekim 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Burkina Faso'da darbe girişimi engellendi

Burkina Faso askeri yönetimi bir darbe girişimin bastırıldığını duyurdu. Darbe söylentileri sonrası çok sayıda gösterici sokağa indi.

Askeri hükümet yaptığı açıklamada Burkina Faso istihbarat ve güvenlik servisleri tarafından darbe girişiminin engellendiğini belirtti. Darbe girişimiyle ilgisi bulunan çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Darbe söylentileri sonrası başkent Vagadugu'da çok sayıda gösterici sokağa indi ve askeri cunta lideri İbrahim Traore'ye destek sloganları attı.

Yaklaşık 20 milyon nüfuslu ülke, bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana 10'a yakın askeri darbeye sahne oldu.

Mevcut lider Yüzbaşı İbrahim Traore askeri darbeyle iktidarı deviren Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'yı devirerek yönetimi ele geçirmişti.


Kenya nükleer santral inşa edecek

Kenya, 2027'de nükleer enerji santralinin inşasına başlayacağını duyurdu. Kenya Nükleer Güç ve Enerji Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Justus Wabuyabo, ülkenin Kilifi ya da Kwale bölgesinde nükleer enerji tesisinin kurulması için ihale hazırlıklarının hızlandığını açıkladı.

2027'de tesisin inşasına başlamayı planladıklarını aktaran Wabuyabo, projenin tamamlanmasının yaklaşık 6 ila 10 yıl süreceğini ifade etti.

Tamamlandığında yaklaşık 1000 megavat kapasiteye sahip olacak tesisin, artan nüfusun ihtiyacına karşılık vermesi planlanıyor.

Tüm projenin 600 milyar Kenya şilini (yaklaşık 4 milyar dolar) finansman büyüklüğü olacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 2021'de Kenya'ya nükleer tesis için altyapı çalışmalarına başlama izni vermişti.

Kenya, dünyanın en büyük jeotermal güç kapasitelerinden birine sahip. Büyük Rift Vadisi'ndeki jeotermal kaynaklarından 800 megavattan fazla elektrik üretiyor.


Mali'de askeri cunta seçimleri erteledi

Mali'de darbe sonrası kurulan geçici hükümet, sivil yönetime geçişi sağlayacak 2024 cumhurbaşkanı seçiminin teknik nedenlerle ertelendiğini açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Albay Abdoulaye Maiga yaptığı açıklamada, Şubat 2024 için planlanan cumhurbaşkanı seçiminin teknik nedenlerden ötürü "biraz" erteleneceğini ifade etti. Yeni seçim tarihinin daha sonra duyurulacağı aktarıldı. 

Mali'de 18 Ağustos 2020'de askeri darbe yapan Yarbay Assimi Goita, 25 Mayıs 2021'de yeni bir darbe daha yapmış, geçici sivil cumhurbaşkanı ve başbakanı tutuklanmıştı.

Goita ikinci darbeden haftalar sonra geçiş sürecinin cumhurbaşkanı olmuştu. Başta ECOWAS olmak üzere uluslararası kamuoyunun yaptığı baskı sonrası Mali yönetimi seçimlerin Şubat 2024'te yapılacağını açıklamıştı.


Fransa Nijer'deki diplomatik personeli tahliye etti

Nijer'de düzenlenen askeri darbe sonrası Fransa büyükelçisinin Nijer'i terk etmesi istenmişti.

Fransa yönetimi bunun kabul edilmeyeceğini, büyükelçinin görevine devam edeceğini açıklamıştı.

Artan gerginlik sonrası Nijerdeki Fransız diplomatik misyonu ve Fransa Büyükelçisi Nijer'den ayrıldı.

TF1 ve France 2 kanallarının ortak yayınının konuğu olan Franca Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nijer'deki makamlarla olan askeri iş birliklerine son verdiklerini söyledi.

Nijer'deki Fransız askerlerin yıl sonuna kadar koordineli şekilde Fransa'ya döneceğini kaydeden Macron, terörle mücadele konusunda Afrika kıtasına yardım etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı.

Fransa, askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını belirtmişti.

Bunun üzerine Nijer Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos'ta Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderdiği notada Büyükelçi Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, Büyükelçi Itte'nin rehin alındığını söylemiş ve Büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini dile getirmişti.


Sudan Ordu Komutanı HDK ile görüşmeye yeşil ışık yaktı

Sudan ordu komutanı General Abdel Fattah al-Burhan, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) paramiliter güçleri ile görüşmeler için şartlı onay verdi.

Burhan, BBC'ye verdiği bir röportajda, sivilleri koruma taahhütlerine uyduğu sürece HDK lideri Dagalo ile masaya oturacaklarını söyledi.

Burhan "Bu isyankar güçler yerleşim alanlarından çekilme ve kışlalarına geri dönme arzusuna sahipse, o zaman anlaşma için masaya otururuz.” şeklinde konuştu.

BM rakamlarına göre, Sudan ordusu ile HDK arasında Nisan ayında başlayan çatışmalardan dolayı 5.000 kişi öldü ve 5,2 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğunda gerçekleşen birkaç ateşkes anlaşması şimdiye kadar şiddeti sona erdirmeyi başaramadı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU