Çeçen lider Kadirov'un sağlık durumunun kritik olduğu iddia edildi

Önceki günlerde özel doktorunu diri diri gömdüğü öne sürülmüştü

Kremlin'e bağlılığıyla "Putin'in köpeği" yakıştırmalarına maruz kalan Kadirov, 2007'den beri Çeçenistan'ı yönetse de henüz 46 yaşında (Reuters/Arşiv)

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov'un komaya girdiği ve sağlık durumunun kritik olduğu iddia edildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Sözcüsü Andrey Yusov, ülkesinin Obozrevatel adlı haber sitesine dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bu bilgi, tıp ve siyaset çevrelerindeki çeşitli kaynaklar tarafından doğrulandı. Savaş suçlusu Kadirov'un ciddi bir rahatsızlığı olduğu ve barındırdığı hastalıkların daha da kötüleştiği bilgisine sahibiz.

Yusov, Kadirov'un sağlık durumunun kritik hale gelmesinin herhangi bir yaralanmayla alakası olmadığını da öne sürdü:

Yaralanma sonucunda bu duruma gelmedi. Diğer detayların doğrulanması gerek. Uzun süredir hasta ve süregelen sağlık problemlerinden bahsediyoruz. Son birkaç gündür durumu ciddi.

Obozrevatel perşembe günkü haberinde de Kadirov'un komaya girdikten sonra Moskova'ya sevk edildiğini ve sonrasında yapılacak hiçbir şey olmadığı için Çeçenistan'a geri döndüğünü iddia etmişti. Çeçen liderin tedavi için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bir ülkeye gönderilmesinin gündemde olduğu da öne sürülmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin'e bağlılığıyla dikkat çeken ve Ukrayna savaşında da desteğini esirgemeyen Kadirov, temmuzda çatışmaların yoğunlaştığı Bahmut'a asker gönderdiğini açıklamıştı. Bu birliğin Rusya Savunma Bakanlığı'yla kontrat imzalaması dikkat çekmişti. 

Zira Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Kremlin'in sözleşme dayatmasına karşı çıkarak haziran sonunda ayaklanmıştı. Paralı asker şirketiyle Moskova arasındaki ilişkilerin düzelip düzelmeyeceği sorgulanırken Prigojin ve 9 kişinin bulunduğu özel jet 23 Ağustos'ta düşmüştü. Olayla ilgili olarak Vladimir Putin'i suçlayan haberler Batı'da yayımlanırken Moskova bu iddiaları reddediyor.

Kadirov'un desteğiyse, Kremlin'den övgü alıyor. Martta Putin, Çeçen lidere Ukrayna savaşındaki katkılarından dolayı teşekkür etmiş, Kadirov'sa "Tüm emirlerinizi yerine getirip zaferle çıkmayı hedefliyoruz" demişti. 

Diğer yandan Kadirov'un sağlığıyla ilgili söylentiler uzun zamandır dolaşıyor. Çeçen muhalif Ahmet Zakayev, martta Alman gazetesi Bild'e konuştuğunda Kadirov'un böbrek hastalığının ciddi olduğunu ve Moskova'dan gelenlere güvenmediği için BAE'den doktor istediğini öne sürmüştü. Kadirov'sa bu iddiaları hemen yalanlamıştı.

Rus güvenlik güçlerinden istihbarat topladığını öne süren Telegram kanalı VChK-OGPU, Kadirov'la özel ilgilenen doktor Elhan Süleymanov'un Çeçen lideri zehirlemekle suçlandığını ve diri diri gömülerek öldürüldüğünü geçen hafta iddia etmişti. Bu iddialar bağımsız haber kuruluşları tarafından doğrulanamadı. 


Independent Türkçe, Newsweek, Daily Beast, Obozrevatel

DAHA FAZLA HABER OKU