Şili'de Victor Jara cinayetinden hüküm giyen emekli general intihar etti

86 yaşındaki Hernan Chacon Soto'nun polisler evine geldikten sonra kendini vurduğu belirtildi

Victor Jara, Pinochet rejimi tarafından öldürüldüğünde 40 yaşındaydı (Reuters)

Şili'de 1973'teki askeri darbenin ardından ünlü şarkıcı Victor Jara'nın öldürülmesiyle ilgili yargılandığı davada dün 25 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli general Hernan Chacon Soto evinde intihar etti.

85 yaşındaki emekli generali gözaltına almak evine giden Şili polisinin evde olduğu sırada Soto'nun kendini vurduğu belirtildi.

Emekli generalin polislerden ilaçlarını alma bahanesiyle yatak odasına gitmek için izin aldığı ve odada intihar ettiği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Mahkeme, dün aralarında Soto'nun da olduğu 7 emekli askere Jara cinayeti nedeniyle 8 ila 25 yıl hapis cezası vermişti.

Soto, hüküm giydiği dosyada Victor Jara'nın yanı sıra dönemin cezaevleri müdürü Littré Quiroga'nın ölümünden de sorumlu tutuluyordu.

Soto mahkemedeki savunmasında darbe sonrasında siyasi mahkumların toplandığı ve işkenceden geçirildiği stadyumun sadece dış güvenliğinden sorumlu olduğunu söylese de mahkeme, o dönem bir tuğgeneral olan Soto'ya böyle bir görev verilmesini inandırıcı bulmadı.

Kararda, görgü tanıklarının Soto'nun o dönem STYER tipi 9 milimetrelik bir tabanca taşıdığı yönündeki ifadeleri hatırlatılırken, Victor Jara ve Littré Quiroga'nın vücudundaki kurşun yaralarının bu silah tipiyle uyuştuğuna dikkat çekildi.


Şili medyasında yer alan haberlere göre Soto, stadyumun soyunma odalarında gerçekleştirilen işkenceler hakkında doğrudan bilgi sahibiydi ve mahkumların sınıflandırılmasını yapan subaylardan biriydi.

Şili Komünist Partisi'nin bir üyesi olan 40 yaşındaki Victor Jara, 11 Eylül 1973'teki darbeden bir gün sonra tutuklanmış, günler sonra bulunan cansız bedeninde 44 mermi tespit edilmişti.

5 bin siyasi tutukluyla birlikte bir stadyumda tutulan Jara'nın burada işkence gördüğü ve ünlü gitaristin parmaklarının tüfek kabzasıyla ezildiği tespit edilmişti.

Pazartesi günü zanlıların temyiz talebini değerlendiren Yüksek Mahkeme, sanıklardan 6'sına Jara ve Littre cinayetlerinden 15'er yıl, bu isimlerin kaçırılmasından dolayı da 10'ar yıl ceza verdi.

Bir sanıksa suçu örtbas ettiği gerekçesiyle 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.



Independent Türkçe, El Pais, Telesur

DAHA FAZLA HABER OKU