Amerikan şirketleri Çin'den ithalatı azaltıyor

Birçok şirket gerilen ilişkiler nedeniyle tedarik zincirlerini yeniden organize ediyor

Küresel üretimin yüzde 31'i Çin'de yapılıyor (Reuters)

Washington'la Pekin arasındaki ilişkilerde tansiyonun dozu artarken, ABD şirketleri de Çin merkezli tedarikçilere olan bağımlılığını azaltma yoluna gidiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu (Census Bureau) verilerine göre, ABD şirketlerinin Çin'den yaptıkları ithalat bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında azaldı.

ABD merkezli Washington Post gazetesi bu bağlamda HP, Stanley Black & Decker ve Lego gibi şirketlerin tedarik zincirlerini yeniden organize ettiklerini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete siyasi sebepler kadar ekonomik nedenlerin de bu değişim de rol oynadığını aktardı.

Trump yönetimi döneminde Çin ürünlerinin neredeyse üçte ikisine ek gümrük tarifeleri getirilmişti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen günlerde bu tarifelerin kaldırılması için henüz erken olduğunu belirtmişti.

Çin'deki işçi maaşlarının artması ve Şi Cinping'in devlet merkezli ekonomi stratejisinin de ticari ilişkilerin gerilemesine neden olan faktörler arasında olduğu belirtiliyor.

Vietnam ve Tayland'ın bölgede kalmak isteyen Amerikan şirketleri için alternatif olarak ortaya çıktıkları belirtilirken, Meksika ise küresel tedarik zincirleri yerine bölgesel alternatiflere yönelmek isteyen şirketlerin bir numaralı tercihi oldu.

Hindistan ise iPhone'ların üretimini bu ülkeye kaydırmak isteyen Apple gibi üreticilerin ilgisini çekmeyi başarmıştı.


Londra merkezli ekonomik danışmanlık şirketi Oxford'un başekonomisti Adam Slater konuyla ilgili, "Hükümetlerin birbirlerine karşı takındıkları daha düşmanca ve çatışmacı tavır özel sektörün kararlarını da etkilemeye başladı. Çünkü bu durum risk profilini değiştiriyor" yorumunu yaptı.

Oxford'un verilerine göre Amerikalıların ithal ürünlere harcadığı her 6 dolardan biri Çin mallarına gidiyor. Bu oran pandemi öncesi dönemde 4'te 1 seviyelerindeydi. 

ABD'nin yanı sıra Japonya da Çin'den ithalatı azaltırken, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yaklaşımında ise bir değişiklik yaşanmadı.

ABD'li şirketler Çin'e olan bağımlılıklarını azaltma yoluna giderken, Biden yönetimiyse Pekin'le ticareti azaltma politikalarının olmadığını, sadece kritik tedarik hatlarını ABD'ye ve müttefik ülkelere taşımak istediklerini belirtiyor.
 

Independent Türkçe, Washington Post, FT
 

DAHA FAZLA HABER OKU