Rusya Zelenski'yi öldürürse, Ukrayna yönetimi ne yapacak?

Uzmanlar liderden çok ülkedeki birlik havasının önemli olduğuna inanıyor

Zelenski, savaş bitene kadar Ukrayna'da yeni seçim yapılmayacağını açıklamıştı (Reuters)

Ukrayna savaşı 18. ayını geride bırakmaya hazırlanırken ABD merkezli yayın kuruluşu Politico, savaş boyunca Rusya'nın hedefi olacağı yönünde spekülasyonlar bulunan Ukrayna lideri Volodomir Zelenski'nin ölmesi durumunda Kiev yönetiminin ne yapacağı konusunu masaya yatırdı.

Geçen ay CNN'e verdiği röportajda kendisi hakkındaki suikast iddialarının sorulduğu Zelenski şu ifadeleri kullanmıştı:

Sürekli bunu düşünüyor olsaydım, sığınağından ayrılamayan Putin gibi kendimi kapatmam gerekirdi. Korumalarım tabii ki bunu nasıl engelleyeceklerini düşünmeli. Bu onların görevi. Ben bunu düşünmüyorum.

Zelenski, suikast ihtimalini düşünmediğini söylese de Ukrayna tarafı için savaşın sembollerinden biri haline dönüşen Ukrayna liderininin öldürülmesini isteyen Rus vekillerin ve askeri bloggerların sayısı az değil.

Zelenski'nin üst düzey danışmanı Mihail Podolyak'ın savaşın başlamasından birkaç hafta sonra yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna liderini hedef alan bir dizi suikast girişimi de yaşandı. 

Podolyak o dönem Çeçenler ve Wagner savaşçılarından oluşan sabotaj birliklerinin hükümet merkezine girmeye çalıştıklarını ve Zelenski'ye yönelik sayısı 10'ları bulan suikast girişiminin engellendiğini söylemişti.

Hatta o dönem ABD'li senatörlerle bir video konferans düzenleyen Zelenski, Amerikalı siyasetçilere onu son kez görüyor olabileceklerini söylemişti.

Suikast söylentileri ve riski savaşın ilk haftalarındaki kadar yüksek olmasa da, henüz mart ayında Ukrayna destekli Putin muhaliflerinin sınır hattındaki iki Rus köyünün ele geçirilmesi Moskova'yı kızdırmış, bazı Rus vekiller buna karşılık Zelenski'nin öldürülmesi gerektiğini söylemişti.


Ukrayna anayasası ne diyor? 

Politico, Ukraynalı yetkililerin bu konuda konuşmaya istekli olmasa da Kiev'in konuyla ilgili bir planı olduğunu yazdı.

Konuyla ilgili anayasayı işaret eden muhalefet milletvekili Mikola Kiyajitski, "Başkan görevlerini yerine getiremeyecek durumda olduğu zaman, Ukrayna Parlamentosu'nun başkanı bu sorumlulukları devralır. Böylece, bir güç boşluğu oluşmaz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anayasaya göre Zelenski'nin ölümü durumunda başa geçecek olan Ukrayna Parlamentosu'nun başkanı Ruslan Stefançuk'un halk arasında çok sevilen bir isim olmadığı biliniyor. Ukraynalı siyasetçinin halk arasında onaylanma oranı yüzde 40 seviyelerinde seyrediyor ve muhalefet vekilleriyle de iyi ilişkileri yok.

"Savaş Sahası Ukrayna: Bağımsızlıktan Rusya Savaşına" (Battleground Ukraine: From Independence to the Russian War) isimli kitabın yazarı Adrian Karatniçki'ye göre ise bu durum önemsiz. Zira Ukrayna hükümeti şu anda bir liderlik yönetiminden çok, güçlü bir ekibin ortak çabalarıyla ilerliyor.

Ülkedeki birlik havasının önemine dikkat çeken Karatniçki, "Ülke çok değerli bir dayanışma ve ulusal birlik duygusuna erişti. Bu nedenle, eğer Zelenski'ye kötü bir şey olursa, bu düşündüğünüz kadar belirleyici olmayabilir" dedi.

Ukrayna'nın iyi tasarlanmış bir idari, askeri ve diplomatik makine yarattığını savunan yazar, "Bunun Zelenski'yle ilgisiz olduğunu söylemek istemiyorum ama bence vazgeçilemez olan ülkenin birliği" diye konuştu.


Independent Türkçe, Politico, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU