Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi: Türkiye ile BAE arasındaki güçlü ve verimli işbirliğinden bölge büyük fayda sağlıyor

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tunçer, “BAE yatırımları önemli ölçüde arttı ve Türk şirketleri BAE’de güçlü bir varlığa sahip” dedi

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer / Fotoğraf: WAM

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinden bu yana ilk kez Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı ziyareti de içeren Körfez turunun, Türkiye’nin BAE ve diğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile gelişen ilişkilerini vurguladığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın BAE resmi haber ajansı WAM’dan aktardığı habere göre Tunçer, Türkiye ile BAE arasında son iki yılda güçlenen ve verimli hale gelen işbirliğinden bölgenin büyük fayda sağladığını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunçer WAM’a yaptığı açıklamada, iki ülkenin bölgede barış ve istikrarı teşvik etme konusunda ortak bir vizyonu paylaştığını vurgulayarak, Türkiye ve BAE arasında çeşitli bölgesel konularda net bir uyum olduğunu ve her ikisinin de bölge halkının refahını ve esenliğini sağlamak için güvenli ve istikrarlı bir ortam oluşturmaya kararlı olduklarını belirtti.

İki ülke arasında artan genel iş birliğine ve karşılıklı ziyaretlere dikkati çeken Tunçer, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın haziran ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyaretinin çeşitli sektörlerde ilişkilerin kapsamını genişletmeye yardımcı olacağını vurguladı.

İki ülke arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın eylül ayında yürürlüğe girmesinin beklendiğini söyleyen Tunçer, iki ekonominin birbirini tamamladığını ve ülkelerinin sürdürülebilir ve gelişmiş bir ekonomik iş birliği modeli oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin, Türkiye ve BAE arasında ekonomik düzeyde ortak çalışma ve işbirliğinde önemli bir sıçrama getireceğini de ekledi.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği konusunda örnekler veren Tunçer açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bu yılın ilk 5 ayında BAE-Türkiye petrol dışı ticaret hacmi yaklaşık yüzde 87 arttı. Ayrıca BAE ile Türkiye arasında haftalık olarak planlanan yaklaşık 200 uçuşla her iki ülkeden gelen turist sayısı yüzde 40-50 arttı. Ayrıca, Türkiye’deki BAE yatırımları önemli ölçüde arttı ve Türk şirketleri BAE’de güçlü bir varlığa sahip.

BAE ile Türkiye arasındaki petrol dışı ticaretin 2022’de yaklaşık 19 milyar dolara ulaştığını söyleyen Tunçer, iki ülkenin beş yıl içinde bu rakamı 40 milyar dolar düzeyine çıkarmak için çalıştığını sözlerine ekledi.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU