Putin, paralı asker şirketlerine sözleşme şartı getirdi

Wagner lideri Prigojin, emre uymayacaklarını söylemişti

Ukrayna'nın geçen hafta başlattığı karşı saldırıyla çatışmalar yeniden yoğunlaştı (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna cephesinde savaşan paralı asker şirketlerinin Savunma Bakanlığı'yla sözleşme imzalaması gerektiğini söyledi. 

Putin, salı günü savaş yanlısı blogger'larla yaptığı görüşmede şu ifadeleri kullandı: 

Paralı savaşçılar için sosyal güvenceler sağlamanın tek yolu bu. Şu anda devletle veya Savunma Bakanlığı'yla bir sözleşmeleri yok. Bunu mümkün mertebe en hızlı şekilde gerçekleştirmeliyiz.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, cumartesi günü yaptığı açıklamada tüm paralı asker şirketlerinin ve oluşumlarının 1 Temmuz'a kadar sözleşme imzalaması gerektiğini söylemişti. 

Ukrayna cephesinde savaşan Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin ise pazar günkü açıklamasında, "Wagner, Şoygu'yla hiçbir sözleşme imzalamayacak" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prigojin emre uymayacaklarını söylerken Savunma Bakanlığı, Wagner liderinin sözleri hakkında henüz bir açıklama yapmadı.   

Bakanlık, pazartesi günü Çeçen lideri Ramazan Kadirov'a bağlı askeri birliklerin sözleşme imzaladığını duyurmuştu. 

Bakanlığın televizyon kanalı Zvezda TV'nin salı günü paylaştığı bilgilere göre gönüllülerden oluşan 4 savaşçı birlik de sözleşmeyi imzaladı. 

Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşta özellikle mühimmat tedariki konusu, Wagner ve Kremlin arasındaki gerginliği artırmıştı. Prigojin, mühimmat taleplerini defalarca yinelediğini fakat ordudan yanıt alamadığını savunmuştu.

Wagner lideri, 2 Haziran'da yayımladığı açıklamada Rus ordusunun kendilerini tuzağa düşürmek için Bahmut'ta mayın döşediğini öne sürmüştü.

Prigojin, mayısta da Bahmut'tan yayımladığı videoda öldürülen savaşçılarının görüntülerini paylaşıp, Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a mühimmat göndermedikleri için sövmüştü.
 


Öte yandan Putin'e yakın isimlerden Kadirov'la Wagner cephesi arasında da anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Aylar süren yoğun çatışmaların ardından Bahmut'un Rusların kontrolüne geçmesiyle Wagner savaşçıları 5 Haziran'da şehirden çekilmiş, yerlerine Kadirov'un birlikleri gönderilmişti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Kremlin'in bu hamleyle Prigojin'in savaş alanındaki ve Rus toplumundaki imajını zayıflatmayı amaçladığını öne sürmüştü

WSJ'nin analizinde, Kadirov'la Prigojin'in geçen yıl daha yakın oldukları ve Rus ordusu yönetiminin savaşta izlediği stratejileri sık sık eleştirdikleri de hatırlatılmıştı. Analizde, Kremlin'in Wagner savaşçılarının yerine Çeçen birlikleri göndererek, Prigojin ve Kadirov'un arasındaki rekabeti tırmandırmayı hedeflediği yorumu da yapılmıştı.  


Independent Türkçe, Euractiv, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU