Şampiyonluğu ezeli rakibine kaptıran Fenerbahçe nerede hata yaptı?

Sezona iyi başlangıç yapan Fenerbahçe, şampiyonluğun en güçlü adayıyken ikinciliği de tehlikeye attı. Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'nin bu sezonki performansını ve yapılan hataları Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe, son maçını 3-0 hükmen kazanacak. Beşiktaş'ın Konyaspor'u mağlup etmesi halinde sarı-lacivertliler üçüncü sıraya gerileyecek / Fotoğraf: AA

Sezon başı performansıyla dikkatleri üzerine çeken Fenerbahçe, Süper Lig'in sonunda hedeflerinden uzaklaştı.

Hem ulusal hem de uluslararası arenadaki performansıyla beğeni toplayan Fenerbahçe, Süper Lig'de ve UEFA Avrupa Ligi'nde favoriler arasına girmeyi başarmıştı.

Peki ne oldu da sarı-lacivertli ekip bugün sadece Türkiye Kupası'nda hedefe yürüyüp Süper Lig'de ise ikinci sırayı kaybetme noktasına geldi.

 

 

Trabzonspor maçı sonrası liderliği göremedi

14. haftaya kadar liderlik koltuğunda oturan sarı-lacivertliler, sahasında Giresunspor'a 2-1 yenilerek ligdeki ikinci yenilgisini alsa da Dünya Kupası arasına lider girmeyi başardı.

Yaklaşık 40 günlük ara sonrası 15. hafta maçında Trabzonspor'a konuk olan Jesus'un öğrencileri, sahadan 2-0'lık yenilgiyle ayrılarak Galatasaray'ın gerisine düştü.

Takip eden süreçte Hatayspor ve Antalyaspor'u mağlup etmeyi başaran Fenerbahçe, 18. haftada sahasında konuk ettiği Galatasaray'a 3-0'lık skorla yenilerek zirveyle arasındaki farkın 4'e çıkmasına sebebiyet verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süper Lig'de 36. haftaya kadar yarışın içinde kalan ve birçok fırsatı da değerlendiremeyen Fenerbahçe, şampiyonluğu rakibi Galatasaray'a kaptırdı.

37. haftada derbide ezeli rakibine 3-0'lık skorla kaybeden Fenerbahçe, Beşiktaş'ın Konyaspor'u mağlup etmesi halinde ligi üçüncü sırada tamamlayacak.

Trabzonspor müsabakası sonrası bir daha zirveyi göremeyen sarı-lacivertliler, UEFA Avrupa Ligi'nde Sevilla'ya elenirken, Türkiye Kupası'nda ise finale kalarak taraftarını bir nebze olsun teselli etmeyi hedefliyor.

 

Faik Çetiner-Twitter.jpg
Faik Çetiner / Fotoğraf: Twitter

 

"Takımın bu noktaya gelmesindeki tek sorumlu Jesus'tur" 

Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'nin bu sezonki performansını ve yapılan hataları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Çetiner, Fenerbahçe'nin bu noktaya gelmesindeki tek sorumlunun Jorge Jesus olduğunu belirterek, "Başka sebebi yok. İnatçılığı, farklı metotlar uygulaması, kafasına göre takılması, forma adaletini sağlamaması... Hepsinde adres Jesus. Fenerbahçe'yi bu sene hangi teknik direktör çalıştırsa şampiyon olurdu" dedi.

 

Arda Güler-AA.jpg
Arda Güler / Fotoğraf: AA

 

Jorge Jesus'un isminin dönem dönem farklı takımlarla anılmasının konsantrasyon azalmasına neden olarak gösterilemeyeceğini çünkü bu iddiaların gerçek olmadığını savunan Çetiner, şöyle konuştu:

Bu yalanlara inanmalarına şaşıyorum. Bu adam yılların teknik direktörü değil mi? Dibindeki İspanya'dan bile teklif yapılmamış. Bir tane Avrupa ülkesinde çalışmamış. Bugün bizim Fatih Terim, İtalya'da iki takım çalıştırdı. Jesus nerede çalışmış? Kendi ülkesinde, Brezilya'da sonra da Suudi Arabistan'da. Kimse çağırmıyor. Brezilya Milli Takımı'nı şu anda Jesus'a verirler mi? Mümkün mü? Flamengo Başkanı, 'Kulübün önünden geçemez. Bizi yarı yolda bırakıp Brezilya'ya kaçtı' diyor. Onun için hiçbirine itibar etmeyiniz. Bu bir gerekçe olamaz."

"Geçen seneki takıma yapılacak 4-5 takviyeyle şampiyon olurdu" 

Çetiner, geçen sezonki takımın korunarak birkaç takviye ile bu sezon daha başarılı olunacağını dile getiren Çetiner, "Jesus, futbolcuların da psikolojisini bozdu. Hazır bir takım bıraktılar. Bu takıma birkaç takviye lazımdı. 4-5 kişiyle şampiyon olurdu" yorumunu yaptı.

 

Jorge Jesus-AA.jpg
Jorge Jesus / Fotoğraf: AA

 

"Jesus'un tavrı futbolcuları da aşağı çekti"

Jesus'un tavrının Fenerbahçe'deki futbolcuları da aşağı çektiğini düşünen Çetiner, "Geçen senenin en başarılıları Crespo ve Zajc. Bir resmi maçta yan yana 11 oynadılar mı? İkisini bitirdi. İrfan Can'ı bitirdi. Arda Güler'i seyirci baskısı olmasa hayatta oynatmazdı. 'Fenerbahçe'yi uçurdu' diyorlar. Ümraniye'den 3 gol yedi zorla berabere kaldı. Arkadan Karagümrük geldi, dört attı. Rennes maçlarını hatırlayın... 3-0'dan döndürdü. Tamamen şans. Polonya'da savaştan çıkmış Dinamo Kiev'i eleyemedi" sözleriyle tepki gösterdi.

"Futboldan anlayan deneyimli yönetici yok" 

Fenerbahçe'nin geldiği süreçte yöneticilere eleştiriler getiren Çetiner, "Futboldan anlayan deneyimli yönetici yok. Ali Koç'un nasıl böyle bir liste yaptığını anlamış değilim. Aziz Yıldırım'ın son yönetimine bakın. İçlerinden üç başkan daha çıkar. Ali Koç'un yönetiminde tanıdığım bir iki kişi dışında kimse yok" ifadelerini kullandı. 

 

Willian Arao-AA.jpg
Willian Arao / Fotoğraf: AA

 

"Türkiye Kupası taraftarı tatmin etmez ancak Süper Kupa'da Galatasaray'la hesaplaşma şansı olur"

Çetiner, Fenerbahçe'nin önündeki tek hedef Türkiye Kupası'nın bir çıkış olabileceğine değinerek sözlerini şöyle noktaladı:

Türkiye Kupası Fenerbahçe taraftarını tatmin etmez ancak Süper Kupa'da Galatasaray'la hesaplaşma şansı olacak. O zamana kadar iyi bir takım yapıp rakibini yenerse, sezona iyi başlangıcın yolunu açması bakımından önemli. Kaybederse Allah korusun çok büyük işler olur.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU