Wagner lideri Prigojin: Kremlin savaşçılarıma mayınlarla tuzak kurdu

"Bu halka açık bir kırbaçlama girişimiydi"

Mayısta paylaşılan uydu görüntüleri, Bahmut'taki yıkımı ortaya koymuştu (Maxar)

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun kendilerini tuzağa düşürmek için mayın döşediğini öne sürdü.

Prigojin, cuma günü Telegram'dan yaptığı paylaşımda, Bahmut'tan geri çekilme hazırlıklarını sürdüren askerlerinin yüzlerce tanksavar mayını bulduğunu söyledi.

Wagner lideri, mayınların savaşçılarının konuşlandığı bölgelerin yanlarına yerleştirildiğini ileri sürerek, şu ifadeleri kullandı: 

Bu alanlara düşmanı caydırmak için herhangi bir patlayıcı koymaya gerek yok. Dolayısıyla mayınların bölgeye giren Wagner savaşçılarına karşı döşendiğini varsayabilirz.

Prigojin, bazı yetkililerle konuştuğunu ve askerlerin üstlerinden gelen emirler doğrultusunda bölgeye mayın yerleştirdiğini belirtti.

Wagner lideri kimden bilgi aldığını açıklamazken, patlayıcıların Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı birimlerce döşendiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayı "halka açık bir kırbaçlama girişimi" diye niteleyen Prigojin, hiçbir savaşçısının yaralanmadığını savundu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebini reddetti.

Aylar süren yoğun çatışmaların ardından Bahmut geçen hafta Rusların kontrolüne geçmişti. Ukrayna Doğu Askeri Komutanlığı Sözcüsü Serhiy Çerevatyi de şehri kaybettiklerini doğrulamıştı.

Wagner lideri, perşembe günkü açıklamasında savaşçılarının 5 Haziran'da Bahmut'tan çekileceğini ve Rus ordusunun onların yerini alacağını söylemişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşta özellikle mühimmat tedariki konusu, Wagner ve Kremlin arasındaki gerginliği artırmıştı. Prigojin, mühimmat taleplerini defalarca yinelediğini fakat ordudan yanıt alamadığını savunmuştu.

Wagner lideri, geçen ay Bahmut'tan yayımladığı videoda öldürülen savaşçılarının görüntülerini paylaşıp, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a mühimmat göndermedikleri için sövmüştü.


Independent Türkçe, Reuters, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU