Singapur, FTX'e yatırım yapan devlet fonu yöneticilerini cezalandırdı

"Yatırımımızın sonucu ve itibarımız üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı hayal kırıklığına uğradık"

(Reuters)

Singapur devletine ait holding Temasek, şu an iflas etmiş kripto para borsası FTX'e yaptığı yatırımda rol alan personelin ücretlerini kestiğini açıkladı.

Temasek pazartesi günü, başarısız yatırım için bir "ortak sorumluluk" hamlesi olarak bu adımın atıldığını belirtti.

Şirket, "Ekibin yatırım tavsiyelerini verirken herhangi bir suiistimali olmamasına rağmen, nihayetinde alınan yatırım kararlarından sorumlu olan yatırım ekibi ve üst düzey yönetimin tazminatları, toplu hesap verebilirlik çerçevesinde azaltıldı" açıklamasını yaptı.

Amerikalı girişimci Sam Bankman-Fried'in 2019'da kurduğu kripto para borsası FTX, bir zamanlar dünyanın en değerli girişimlerinden biriydi ve Temmuz 2021'de ulaştığı zirvesinde bir milyondan fazla kullanıcıya sahipti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'de 32 milyar dolar değer biçilen girişim, kasımda battı.

Temasek'in personel tazminatını azaltma hamlesi, Singapur merkezli holdingin FTX'e yaptığı 275 milyon dolarlık yatırımın tamamının erimesine yol açan bir iç inceleme başlatmasından 6 ay sonra uygulandı.

Temasek pazartesi günü, "Bağımsız bir ekip yatırımın dahili bir incelemesini yaptı, bulgular doğrudan Kurul Risk ve Sürdürülebilirlik Komitesi'ne ve Yönetim Kurulumuza sunuldu" açıklamasını paylaştı.

Finans teknolojileri araştırma ve danışmanlık firması Kapronasia'nın direktörü Zennon Kapron, Reuters'a, FTX'in çöküşünden Temasek'in uğradığı kaybın itibarını zedelediğini söyledi ve şirket "konuyu ciddiye aldığını göstermek için hissedarlarına ve piyasaya karşı bir sorumluluğa sahipti" dedi.

Temasek'in başkanı Lim Boon Heng, "FTX'te, savcılar tarafından iddia edildiği ve FTX ve iştiraklerindeki kilit yöneticiler tarafından kabul edildiği gibi, Temasek de dahil yatırımcılardan kasıtlı olarak gizlenmiş hileli davranışlar vardı" dedi.

Yine de yatırımımızın sonucu ve itibarımız üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı hayal kırıklığına uğradık.

Lim, Temasek'in erken aşamadaki şirketlere yatırım yaparak uzun vadede sürdürülebilir getiri sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Temasek'in başkanı, "Yatırım yaptığımızda doğal riskler olsa da bu alanların mevcut portföyümüzün ticari ve finansal modellerini nasıl etkileyebileceğini ve bunların sürekli değişen bir dünyada gelecekteki değerin itici güçleri olup olmayacağını anlamak için, yeni sektörlere ve gelişmekte olan teknolojilere yatırım yapmamız gerektiğine inanıyoruz" diye ekledi.

Şirket, yatırım ekibinin tazminatından ne kadar kesildiğini açıklamadı.

Bankman-Fried, 13 sahtekarlık suçlamasıyla karşı karşıya. FTX'in müşterilerinden para çaldığını reddederken, dolandırıcılık ve komploya ilişkin suçsuz olduğunu savunuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU