Belarus lideri Lukaşenko: Nükleer silah isteyen ülkeler Rusya ve Belarus'a katılmalı

"Herkese yetecek kadar nükleer silah olacak"

1994'teki bağımsızlık ilanının ardından Belarus'un başına geçen Lukaşenko ülkenin ilk ve tek lideri olma unvanını koruyor (Reuters)

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, "Rusya ve Belarus Birlik Devleti'ne katılan" ülkelere nükleer silah verileceğini söyledi.

Rusya devlet televizyonu Rossiya-1'e konuşan Lukaşenko, "Kimse Kazakistan'ın veya başka bir ülkenin bizimle benzer şekilde Rusya Federasyonu'yla yakın ilişkilere sahip olmasına karşı değil. Endişe duyuyorsanız, çözümü çok basit. Rusya ve Belarus Birlik Devleti'ne katılın. Hepsi bu kadar. Herkese yetecek kadar nükleer silah olacak" diye konuştu.

Lukaşenko bunun Rusya'nın resmi düşüncesi değil kendi fikri olduğunu sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belarus liderinin sözlerine yanıt veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise, "Bu şakayı takdir ediyorum" ifadelerini kullanırken, Kazakistan'ın zaten Rusya'nın öncülük ettiği daha geniş bir ticaret bloğuna dahil olduğunu hatırlattı.

Rusya ve Belarus arasında 1999'da imzalanan Birlik Devlet anlaşması iki ülkenin ekonomiden teknolojiye, tarımdan sınır güvenliğine kadar oluşturduğu ittifaka yasal zemin sağlıyor.

Lukaşenko'nun Birlik Devleti'ne katılma çağrısının hangi ülkeleri kapsadığıysa bilinmiyor.

Kremlin yönetimi geçen hafta, bazı taktik nükleer silahları hem Rusya hem de Ukrayna'ya komşu olan Belarus'a yerleştirme kararını uygulamaya geçirmeye başlamıştı. 

Lukaşenko nükleer silahların transferiyle ilgili, "Depolama yerlerinin hazırlanması gibi bazı işlerin yapılması gerekiyordu. Hepsini yaptık. Bu yüzden nükleer silahların transferi başladı" diye konuşmuştu.

Nükleer silahların güvenliğine ilişkin soruları da yanıtlayan Belarus lideri, "Bu bir tartışma konusu bile değil. Nükleer silahlarla ilgili endişelenmeyin. Bundan biz sorumluyuz. Bunlar ciddi konular. Her şey yolunda gidecek" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'dan tepki alan Belarus'a nükleer silah yerleştirme kararını ABD'nin bazı Avrupa ülkelerinde nükleer silah tutmasına benzetmiş ve Belarus'taki silahların tüm kontrolünün Moskova'da olacağını söylemişti.


Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU