Köpek beyinleri beklenmedik biçimde büyümüş

Modern köpek ırkları, kurtlarla aradaki farkı kapatıyor

Son 15 bin yılda insanlar sayesinde köpekler, hayvanlar alemindeki tüm türlerden daha fazla fiziksel değişkenlik gösterir hale geldi (Pixabay)

Avrupalı araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmada köpeklerin beyinlerinin giderek büyüdüğü keşfedildi.

Macaristan'daki ELTE Biyoloji Enstitüsü'nden kıdemli araştırma görevlisi olan Enikó Kubinyi ve İsveçli meslektaşları, son 150 yılda üretilen köpek cinslerinin, eski köpek ırklarından daha büyük beyinlere sahip olduğunu ortaya koydu.

Normalde evcilleştirilmiş hayvanların beyinlerinin yabani hayvanlardan daha küçük olduğu biliniyor. Diğer bir deyişle köpek beyinleri kurt beyinlerinden çok daha küçük.

Ancak yeni araştırma, modern köpeklerin beyin boyutlarının arttığını gösterdi. Bu da modern ırkların aradaki farkı kapatmakta olduğu anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Evolution'da yayımlanan araştırmada hem modern hem de eski köpek ırklarında beyin büyüklüğü karşılaştırıldı.

Çalışmada, 159 ırktan 850 köpeğin beyni bilgisayarlı tomografiyle görüntülendi. Sonuçlar 48 kurdun görüntüleriyle karşılaştırıldı.

Veriler, köpek beyinlerinin, genetik açıdan kurttan uzaklaştıkça daha da büyüdüğünü ortaya koydu.

Bu da köpeklerin insanlarla etkileşimleri sayesinde bu değişimi geçirdiğini düşündürüyor.

İsveç'teki Stockholm Üniversitesi'nden biyolog Niclas Kolm, "Köpekler muhtemelen daha büyük bir beyin kapasitesi gerektiren karmaşık görevleri yerine getiriyor" diye konuştu.

Kubinyi de, "Sonuçlar, modern köpek ırklarının üretilmesine, eski ırklara kıyasla beyin boyutunda bir artışın eşlik ettiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı:

Belki de daha karmaşık sosyal çevre, kentleşme ve daha fazla kural ve beklentiye uyum, tüm modern ırkları etkileyen bu değişikliğe neden olmuştur.

Öte yandan araştırmacılar, köpeklerdeki bu değişimin kesin nedenine dair bulgu elde edilemediğini vurguluyor. Kubinyi konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer veriyor:

Bu soruyu köpek ırklarının görevlerine veya yaşam öyküsüne dayanarak açıklayamadık. Yani nedenlere dair yalnızca spekülasyon yapabiliriz.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Popular Mechanics

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU