Dünya basınından 14 Mayıs değerlendirmeleri

Yoğun seçim maratonu dış basının da gündemindeydi

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, yaptıkları açıklamalarda ikinci tura yönelik çalışmalarını derhal başlatacaklarını söyledi (Kolaj: AA)

Türkiye'de pazar günü yapılan seçimlerde hiçbir cumhurbaşkanı adayının yüzde 50'yi geçememesi nedeniyle seçimler yüksek ihtimalle ikinci tura kalırken, yoğun seçim maratonu dünyanın da gündemine oturdu. 

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre sandıkların yüzde 99,38'i açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 49,42'sini alırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı da yüzde 44,95 oldu. ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise yüzde 5,20 oy oranına sahip.

Anka Haber Ajansı'nın verilerine göre de sandıkların yüzde 99,83'ü açıldı. Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,25, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45,05, Oğan'ınsa yüzde 5,28 olarak paylaşıldı.

Süreci yakından takip eden dış basın, çekişmeli seçim sonuçlarını farklı açılardan değerlendirdi.

AFP: Kılıçdaroğlu ilke imza attı

Fransız haber ajansı AFP, seçimlerde "Kılıçdaroğlu'nun destekçilerini hayal kırıklığına uğratan acı tatlı bir sonuç çıktı" ifadelerini kullandı.

Ajansın haberinde, "Türkiye dışında adını çok az kişinin duyduğu emekli bir devlet memuru" diye nitelenen Kılıçdaroğlu'nun, "ülkenin Osmanlı sonrası tarihinde bir ilke imza atarak Erdoğan'ı ikinci tura ittiği" değerlendirmesi yapıldı

Guardian: Muhalefet için sürpriz mağlubiyet

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian ise "Şu ana kadarki sonuçlar, milliyetçi partilerin zaferine işaret ederken, çoğunluğu kazanması beklenen Kılıçdaroğlu liderliğindeki altılı muhalefet koalisyonu için sürpriz bir mağlubiyet oldu" ifadelerini kullandı.
 

kılıçdaroğlu seçim açıklaması.jpg
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasında "Milletimiz ikinci tur diyorsa seçimi ikinci turda kazanacağız" dedi (AA)


Reuters: Sonuçlar derin kutuplaşmayı yansıtıyor

BK merkezli haber ajansı Reuters, hiçbir adayın yüzde 50'yi geçemediğine dikkat çekerek, "Sonuçlar, siyasi bir kavşakta yer alan ülkedeki derin kutuplaşmayı yansıtıyor" yorumunu paylaştı. 

BBC: Kılıçdaroğlu'nun kazanması için her şey yolunda görünüyordu

BK'nin kamu yayımcısı BBC ise "Erdoğan'ın rakibi Kılıçdaroğlu'nun kazanması için her şey yerli yerine oturmuş gibi görünüyordu. Ancak resmi olmayan sonuçlar onu ilk turda cumhurbaşkanının gerisinde bıraktı" ifadelerine yer verdi. 

CNN: Oğan, kral yapıcı rolünü oynayabilir

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN ise gelişmeleri "Türkiye'nin diken üstündeki seçimlerinde Erdoğan ikinci tura gidiyor" başlığıyla haberleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, seçimlerin Türkiye'nin kaderi için belirleyici olacağına ve sürecin özellikle Rusya ve Avrupa'da yakından takip edildiği yazıldı. 

Ayrıca ATA İttifakı'nın adayı Oğan'ın ikinci turda "kral yapıcı rolünü oynayabileceği" belirtildi.

Wall Street Journal: Türkiye, iki haftalık siyasi belirsizliğe giriyor

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın haberindeyse seçimlerin ikinci tura kalmasının "Türkiye'yi iki haftalık bir siyasi belirsizliğe soktuğuna" dikkat çekildi. 

Yazıda "Rusya ve Ukrayna'yla yakın ilişkilerde sahip olan, NATO'nun kilit bir üyesi konumunda bulunan ve küresel güç olmaya aday Türkiye'de seçimlerin, kapsamlı jeopolitik sonuçları olacağına" da işaret edildi. 

New York Times: Oğan'ın sağcı ve milliyetçi kitlesi Erdoğan'ı tercih edebilir

Ülkenin tanınmış gazetelerinden New York Times ise dünyanın en büyük 30 ekonomisi arasında yer alan Türkiye'nin Asya, Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'yla siyasi ve politik bağları
olduğu hatırlatarak, "İç ve dış politika kimin kazandığına bağlı olarak radikal biçimde değişebilir" değerlendirmesini paylaştı. 
 

erdoğan seçim açıklaması.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece yaptığı açıklamada "Seçim zaferimizin gölgelenmesine yol açacak en küçük rehavete, zafiyete izin vermeden süreci takip edeceğiz" dedi (AA)


Analizde, ikinci turda "Oğan'ın sağcı ve milliyetçi kitlesinin Erdoğan'ı tercih etme ihtimalinin yüksek olduğu" yorumu da yapıldı.

The National: Cumhuriyetin 100 yıllık tarihinin en önemli seçimi

Birleşik Arap Emirlikleri'nde İngilizce yayımlanan The National gazetesi de süreç için "cumhuriyetin 100 yıllık tarihinde gerçekleşen en önemli seçim" ifadelerini kullandı. 

Iran Front Page: Oğan beklenenden daha başarılı oldu 

İran'ın İngilizce yayın yapan sitesi Iran Front Page'in haberinde de seçimlerin ikinci tura kalmasına dair "Halihazırda yükselen enflasyonla mücadele eden 85 milyonluk ülke, analistlerin TL'de ve borsada dalgalanmalar beklediği, piyasaları sarsabilecek iki haftalık bir belirsizlikle karşı karşıya" değerlendirmesi yapıldı. 

Haberde ayrıca Oğan'ın yüzde 5 oy oranını geçerek beklenenden daha başarılı olduğuna da dikkat çekildi.
 

sinan oğan seçim açıklaması.jpg
Dış basında yapılan değerlendirmelerde, Oğan'ın beklenenin üzerinde başarı yakaladığına işaret edildi (AA)


Russia Today: Oğan'ın kitlesi sonuçları belirleyebilir

Rus devletinin kontrolündeki Russia Today'in haberinde de Erdoğan'ın veya Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50'yi geçememesi nedeniyle seçimlerin ikinci tura kaldığı, bu süreçte Oğan'ın kitlesinin sonuçları belirleyebilecek bir konumda olduğu yazıldı.


Independent Türkçe, BBC, Reuters, Guardian, AFP, CNN, Wall Street Journal, New York Times, The National, Iran Front Page, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU