Hindistan okulları yeniden açarken, Keşmirliler çocuklarını evde tutuyor: Eğitim çocuklarımızın hayatından önemli değil

Durumun dengesizliğini koruduğu ihtilaflı bölgede yetkililerin bu hamlesi tepki çekti

Güvenlik güçleri mensubu Srinagar'da terkedilmiş bir yolda devriye geziyor (AFP)

Keşmir’de veliler, Hint yetkililerin okulların yeniden açılmasına dair emrine rağmen, sivil protestocular ve silahlı personel arasındaki çatışmalara yakalanmasından korktuğu çocuklarını evde tutuyor.

Hindistan ve Pakistan arasında bölünen ama her ikisinin de tamamında hak iddia ettiği ve Hindistan'ın özel statüsünü iptal ettiği Keşmir'de 5 Ağustos'tan sonra okullar ve kolejler yetkililer tarafından kapatılmıştı.

Keşmirliler, durum hala belirsizliğini korurken ve çatışmalar sürerken okulları yeniden açtıkları için yetkilileri eleştirdi.

Süregelen internet ve iletişim yasağı okul yetkilileriyle iletişim kurma imkanı bulunmayan ebeveynlerin korkularını daha da artırdı.

Oğlu Srinagar’daki Hristiyan misyoner kurumu Tyndale Biscoe Okulu’ndaki bir kreşte okuyan Şevket Nebi “Eğer durum okulların yeniden açılabileceği kadar normale döndüyse, yetkililer neden telefon bağlantısı ve kamusal hareket yasağını kaldırmıyor? Çocuklar neler olduğunu anlamak için daha çok genç… Onları okullara gönderirsek giderler ama biz güvenliklerinden endişe ederiz” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Srinagar'daki en eski Hristiyan misyoner eğitim kurumlarından biri olan Burn Hall Okulu'nda kapılar son iki haftadır kilitli.

Okulu koruyan güvenlik personeli The Independent'a, hiçbir öğrencinin derse gelmediğini, yalnızca birkaç öğretmenin geldiğini aktardı.

İsminin Sagar olarak verilmesini isteyen güvenlik görevlisi “Keşmir'de şu anki durumda 5 yaşındaki bir çocuğu okula gönderme riskini kim alır?” diye sordu.

Keşmir'deki eğitim müdürü Muhammed Yunus Malik de Srinagar'daki 196 ilkokuldan 166'sının açık olduğunu ancak 72'sinde katılımın “düşük” olduğunu belirtti.

Oğlu Srinagar'daki özel bir okulda okuyan Tarık Aziz, çocukları okula göndermemenin ebeveynlerin bir protesto şekli olduğunu savundu.

 

keşmir2.jpg

Srinagar'da güvenlik güçleri kapalı bir okulu koruyor (AFP)

 

Aziz “Oğlumun Hindistan'ın topraklarımızı almaya çalıştığını bilmesini istiyorum. Keşmir'deki geleceğimiz şu anda tehlike altında. Gelecekte bunun için savaşması gerekeceğinin farkında olmasını istiyorum. Eğitim, çocuklarımızın hayatlarından ve güvenliğinden daha önemli değil. Okulların geçmişte aylarca kapandığını görmüştük ve eğer bu devam ederse öğretmenlerimiz halk okulları açmak için gönüllü olacak” diye ekledi.

Devlet çalışanlarına da bugün işlerine gitmesi emredildi ancak tam olarak kaç kişinin bu emre uyduğu belirsiz.

Hint hükümeti sözcülerinden Sehrish Asghar ise, işe geri dönenlerin sayısını “cesaretlendirici” diye niteledi.

The Independent'a konuşan mühendis Aftab Ahmed “Ofise kamusal hareket üzerindeki katı kısıtlamalar devam ederken ulaşmak zor. Ancak işlerimizi korumak için bu riski almak zorundayız” dedi.  

Keşmir’de çoğu mağaza ve işletme hala kapalı ve sokaklar büyük ölçüde terk edilmiş durumda.

 

 

Fakat birkaç yerdeki küçük çaplı protestolarda, tartışmalı bölgedeki kasaba ve köylerde konuşlanan silahlı kuvvetlerin ağır birlikleriyle çarpışan insanlar görülüyor.

Keşmir'deki durum hakkında medyayı bilgilendiren Baş Komiser Yardımcısı V. K. Birdi, bölgede önemli bir asayiş ihlali kaydedilmediğini söyledi.

Birdi “Bazı bölgelerde ufak taş atma olayları bildirildi ve gereği yapıldı. Suçlular dağıtıldı” dedi.

Yetkililer ayrıca, “yavaş yavaş normale dönen” durumu yakından takip ettiğini söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 https://www.independent.co.uk/news/world/asia

 Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU