Anarşist komünde kenevir ticareti tehlike altında

Şiddet olaylarının arttığı Christiania'nın ünlü sokağı kapatılabilir

2016'da komünde üç kişi öldürülmüş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti (Reuters)

Danimarka'da anarşist komün Christiania'da 40 yıldır süren kenevir ticareti, çeteleşme ve şiddet yüzünden sona erebilir.

Başkent Kopenhag'da yer alan komünde son dönemde organize suç örgütlerinin yol açtığı şiddet olayları, Pusher Street (Torbacı Sokağı) diye bilinen bölgedeki kenevir ticaretini de tehlikeye soktu. 

Kopenhag Belediye Başkanı Sophie Hæstorp Andersen, ülkenin önde gelen gazetelerinden Ekstra Bladet'a şöyle konuştu:  

Pusher Sokağı'ndaki şiddet ve suç olayları, artık ne başa çıkabileceğimiz ne de başa çıkmak isteyeceğimiz bir düzeye ulaştı. Kopenhag'da Christiania'ya yer açmamız gerektiğine inanıyorum. Burası hem sıradışı hem de alternatif bir yer. Aynı zamanda da yaratıcı. Ancak organize suç örgütleri ve şiddet olayları, Christiania'nın geleceğinde yer almamalı.

Christiania'da 20 yaşındaki bir genç, nisanda uyuşturucu çetesine üye olduğu düşünülen bir grubun saldırısına uğramıştı. Martta iki kişi bıçaklanmış, ekimde de 22 yaşındaki bir genç vurularak öldürülmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komünü yöneten Özgürşehir Christiania Vakfı'nın sözcüsü Hulda Mader, olayları durdurmak için adımlar atmaya çalıştıklarında çetelerden ölüm tehditleri aldıklarını söyledi.

Mader, çete üyesi saldırganların komünde yaşamadığını ve dışarıdan geldiğini Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a bildirdi. 

Sözcü, "Durumun Christiania'da bir çete savaşına dönüşmesinden korkuyoruz. Yeter artık. Pusher Sokağı'nda olanlarla ilgili sorumluluk kabul etmiyoruz" ifadelerini de kullandı.

Andersen ise şiddet olaylarını durdurmak ve komünü tekrar güvenli bir yer haline getirmek için söz konusu sokağın kapatılması seçeneğinin de masada olduğunu belirtti. 

Yetkili, bu alternatifin de görüşülmesi için komünü yöneten vakıf, Kopenhag Belediyesi ve polis arasında ortak forum oluşturulduğunu söyledi.
 


Yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı Christiania mahallesi, 1971'de orduya ait terk edilmiş bir üssün protestocular tarafından ele geçirilmesiyle kuruldu. 1989'da çıkarılan Christiania Yasası'yla komüne yarı özerklik tanındı. Komün sakinleri 2012'de Danimarka hükümetinden toprak satın alarak, Christiania'nın yasal mirasçısı konumuna geldi.

Christiania'da kenevir ticaretine müdahale edilmezken, bu maddenin Danimarka'da satışı yasak.


Independent Türkçe, Guardian, Postsen

DAHA FAZLA HABER OKU