İsrail, Binance'in ensesinde: "Hamas ve IŞİD'i fonlayan 189 hesaba el kondu"

Hamas'la ilgili iddialar, ABD'nin kripto para borsasına açtığı davada da gündeme gelmişti

2017'de kurulan Binance, günlük işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası (Reuters)

İsrail'in IŞİD ve Hamas'la bağlantılı olduğu gerekçesiyle 2021'den beri 189 kripto para hesabına el koyduğu bildirildi.

Savunma Bakanlığı'na bağlı Terör Finansmanıyla Ulusal Mücadele Bürosu'nun (NBCTF) internet sitesinde yayımlanan belgelerde, Aralık 2021'den bu yana el konan hesaplardan ikisinin IŞİD'ı, geri kalanınınsa Hamas'ı fonlamak için kullanıldığı öne sürüldü.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın incelediği belgelerde, IŞİD'i fonladığı savunulan iki hesabın Filistinli Usame Ebu Ubeyde'ye ait olduğu iddia edildi. 28 yaşındaki genç, Reuters'ın yorum talebini reddetti.

NBCTF'den geçen ay yapılan açıklamada, Binance'deki 81 hesaba Hamas'ı fonladığı gerekçesiyle el konduğu bildirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgelerde, hesapların Gazze'deki Al Mutahadun For Exchange, Dubai Company For Exchange ve Al Wefaq Company For Exchange adlı şirketlere ait olduğu öne sürülmüştü.

Al Mutahadun şirketine dair bilgi sahibi olduğunu savunan ve kimliği paylaşılmayan bir kaynak, Reuters'a şirketin kripto para işlemleri yapmadığını ve Hamas'la ilişkisi olmadığını söyledi. Kaynak, "İsrail'in iddiaları gerçeği yansıtmıyor" dedi. İsrail, şirketi 2021'de terör listesine almıştı. 

Dubai Company for Exchange ve Al Wefaq Company For Exchange ise Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da söz konusu şirketlerle bağları olmadığını savunarak, İsrail'in bu iddialarla "Gazze ve halkına karşı yürüttüğü ekonomik savaşı meşrulaştırmaya çalıştığını" ileri sürdü.

Binance ise sitesinde yayımladığı açıklamada, "Ekibimiz, yasadışı örgütler adına hesap işleten kişileri tespit etmek için yetkililerle işbirliği yapıyor" ifadelerine yer verdi.

Şirketin açıklamasında, adı geçen hesaplarla ilgili doğrudan yorum yapılmadı. İsrail Savunma Bakanlığı da Reuters'ın yorum talebini reddetti.
 


Reuters'ın geçen sene yürüttüğü çalışmada, Binance'in ABD'nin yaptırım listesindeki suçlulara ve şirketlere 2017'den beri en az 10 milyar dolar para gönderilmesine göz yumduğu öne sürülmüştü. Şirketse iddiaları reddetmişti.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) da CZ diye bilinen Binance CEO'su Changpeng Zhao ve şirketin eski Uyum Direktörü Samuel Lim Hakkında düzenlemeleri ihlal ettikleri gerekçesiyle martta dava açmıştı.

CFTC'nin şikayet metninde, Lim'in Hamas'ın Binance üzerinden fonlandığı işlemlerden 2019'da haberdar olduğu iddia edilmişti. Şirket içi yazışmalarda Lim'in bir çalışanına, "büyük meblağlar kara para aklamaya gireceği için hesaplardan düşük miktarlarla işlem yapıldığını söylediği" ileri sürülmüştü

Filistin'de 2006'de düzenlenen seçimleri kazanarak 2007'de Gazze'de yönetime gelen Hamas, ABD ve Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak görülüyor.


Independent Türkçe, Reuters, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU