Beyaz Saray'dan yapay zekaya karşı koruma planı

Yeni önlemler, "toplumumuzu, güvenliğimizi ve ekonomimizi" yapay zekanın risklerinden korumayı amaçlıyor

Bu görsel, simüle edilmiş orta yaşlı beyaz bir kadının siyah bir arka plan üzerindeki portresini gösteriyor (Görsel Alan Warburton/©BBC/Better Images of AI/Virtual Human/CC-BY 4.0)

Beyaz Saray, yurttaşları yapay zekanın tehlikelerinden korumayı hedefleyen bir plan açıkladı.

Açıklamada yapay zekanın "çağımızın en güçlü teknolojilerinden biri" olduğu fakat azaltılması gereken riskleri de beraberinde getirdiği belirtildi. Yeni teknolojilerin "toplumumuzu, güvenliğimizi ve ekonomimizi" korumak üzere inşa edilmesi gerektiği söylendi.

Beyaz Saray, "Daha da önemlisi bu, şirketlerin ürünlerini kullanıma sunmadan ya da halka açmadan önce güvenli olduklarını sağlama konusunda asli sorumluluğu taşıdığı anlamına geliyor" uyarısını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni plan, yapay zeka araçlarının piyasaya fazla hızlı sürüldüğüne ve bunun sonucunda insanları tehlikeye atabileceğine dair korkular artarken açıklandı. Aralarında bu tür sistemlerin oluşturulmasında görev alanların da bulunduğu bir dizi uzman, sistemlerin düzenlenmemesinin güvenliği riske atabileceği uyarısında bulundu.

Planlar arasında Ulusal Bilim Vakfı'na (National Science Foundation) 140 milyon dolar fon sağlanması var. Bu fon 7 yeni Ulusal Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü'nün kurularak toplam sayının 25'e çıkarılması için kullanılacak.  Bu kuruluşlar, insanları "etik, güvenilir, sorumlu ve kamu yararına hizmet eden" yapay zeka gelişmelerine odaklanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Ayrıca, halihazırda piyasaya sürülmüş olan yapay zeka sistemlerinin yeniden değerlendirilmesi de planlar arasında. Beyaz Saray; Anthropic, Google, Hugging Face, Microsoft, NVIDIA, OpenAI ve Stability AI dahil bir dizi şirketin, güvenli olduklarını garantilemek için sistemlerini kontrol ettirme taahhüdü verdiğini söyledi.

Bu, ağustosta gerçekleşecek hacker etkinliği DEFCON 31 sırasında yapılacak "bağımsız bir tatbikatla" sağlanacak. Binlerce kişi, Biden yönetimi tarafından yayımlanan mevcut "Yapay Zeka Haklar Bildirgesi"yle uyumlu olduklarını kesinleştirmek için sistemleri değerlendirecek.

Ayrıca bu plan; ABD yönetimini, yapay zekayı kendisinin de sorumlu bir şekilde kullandığından emin olmaya ve "yapay zeka risklerini azaltma ve yapay zeka fırsatlarından yararlanmada örnek teşkil etmeye" zorlayacak. Bu, ABD yönetiminde yapay zeka sistemlerinin kullanımına ilişkin bir taslak politika yayımlanması anlamına gelecek ve bu politika kamu yorumuna açık olacak.

Yeni planlar, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le OpenAI, Anthropic, Microsoft ve Google'ın CEO'ları arasında yapılacak bir toplantıyla aynı zamanda açıklandı. Toplantıda yapay zekanın tehlikeleri ve dünyanın bunlardan nasıl korunabileceğinin tartışılması bekleniyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU