AK Parti'li Zengin'den "üstünün çizildiği" iddiasına yanıt: İstanbul 3. bölge 2. sıra adaylığım en güzel cevap

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İstanbul Sözleşmesi tartışmaları nedeniyle parti içinde yalnız bırakılmadığını ancak desteğin kamuoyu önünde dillendirilmemesi nedeniyle olayların büyüdüğünü savundu

 

Zengin: Ne kadın ne erkek tarafında parti içinde yalnız değilim. 'Yanındayız' dediler ama kamuoyunun önünde söylenmesi önemliydi. Neden, çünkü bir kuyuya atıyorlar sizi, saldırılıyor, kimse bu saldırının muhatabı olmak istemiyor. Sonuçta İstanbul Sözleşmesi de 6284 de bizi bölebilecek bir konu değil / Fotoğraf: Independent Türkçe / Lale Elmacıoğlu

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) İstanbul'dan aday gösterdiği kadın milletvekili adaylarından bazıları, düzenlenen etkinlik kapsamında kadın gazetecilerle bir araya geldi.

"Kadın Milletvekilleri Adayları Kadın Gazeteciler ile Buluşuyor" etkinliğinin ev sahipliğini AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve kadın kollarından isimler üstlendi.

"AK Parti'yi kadınlar inşa etti"

Partinin kuruluşunda kadınların esaslı bir rolü olduğunu savunan Zengin, "AK Parti'yi kadınların inşa etti" yorumunu yaptı.

Başörtüsü yasağı geride kalsa da muhalefetin o süreçte nasıl bir tavır sergilediğinin unutulmaması gerektiğini belirten Zengin, siyasi hesap yapmaya devam edildiğini ve arada temel niyet farklılığı bulunduğunu, kendilerinin ise sorun çözme odaklı davrandıklarını savundu.

53 kadın vekillerinin bulunduğunu, bir parti dışında oransal olarak kadın delegasyonuna en fazla AK Parti'nin sahip olduğunu kaydeden Özlem Zengin, "İYİ Parti'de bu oran çok düşük. Lideri kadın olmasına ve sürekli kadın vurgusu yapılmasına rağmen söylenenler ile yapılanlar farklı. Hayallerimizle yaptığımız şeyler, bizde birebir aynı, örtüşüyor. İki kadın vekil var İYİ Parti'de. Grupların başkanı kadın değil, grup başkanvekili bile demiyorum. MHP'nin başkanvekiliydi Meral Hanım" diye konuştu.

Zengin'e göre benzer durum CHP'de de mevcut.

"Benim bütün kabahatim doğruyu söylemek"

Kadın gazetecilerle buluşmada, Yeniden Refah Partisi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi ile temaslarında "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un kaldırılmasını talep etmesiyle başlayan tartışma da gündeme geldi. 

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunla ilgili süreçlerde parti içinde yalnız bırakılmadığını, bilakis kendisinin yanında olunduğunu ileri süren Özlem Zengin'e göre bu desteğin kamuoyu önünde verilmemiş olması eksiklikti.  "Benim bütün kabahatim doğruyu söylemek" diyen Zengin, "Ama bunun artık bir önemi kalmadı. Siyaseten doğru. Gizli saklı yapmıyoruz, fikirlerimizi söylüyoruz ve cumhurbaşkanımızla paylaşıyoruz. Bizim seçmenimiz olsun olmasın, bu konudaki kadar hiçbir konuda tebrik almadım. Tek bir kadın neden böyle yaptınız demedi. Onlar beni anlıyorlar. Meclis hattımıza binlerce telefon geldi" şeklinde konuştu.

"'Yanındayız' dediler ama kamuoyunun önünde söylenmesi önemliydi"

Partisini şikayet etmesi gibi bir durumun söz konusu olmayacağını vurgulayan Zengin, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Ne kadın ne erkek tarafında parti içinde yalnız değilim. 'Yanındayız' dediler ama kamuoyunun önünde söylenmesi önemliydi. Neden, çünkü bir kuyuya atıyorlar sizi, saldırılıyor, kimse bu saldırının muhatabı olmak istemiyor. Sonuçta İstanbul Sözleşmesi de 6284 de bizi bölebilecek bir konu değil.

Doğru zeminde konuşamıyoruz, tartışamıyoruz. Sorun bu. Bana, arkadaşlarıma, bakanlara söylenenleri okuyorsunuz.

Artık içerik meselesi bitmiştir, ben usuldeyim. İçeriğin artık bir önemi yok, bunu doğru zeminde konuşuyor olmamız lazım. Hiçbir konu hakkında böylesine kindar, bölücü, zalimane konuşulduğunu görmedim.

"İstanbul 3. bölgeden 2. sırada adayım"

"Partide üstünün çizildiği" iddialarına en iyi yanıtın İstanbul 3. bölge 2. sıradan aday gösterilmesi olduğunu söyleyen Özlem Zengin, artık konunun uzatılmamasını istedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı (Eski İstanbul Milletvekili) Aylin Nazlıaka'yla telefonda 23 dakika konuştuklarına dair haberlere ilişkin esprili bir yorumda bulunan Zengin, "Sabit telefondan dakika tutanı ilk kez gördüm" dedi. Görüşmenin 16 dakika sürdüğünü aktaran Zengin, herkesin bu konuyu (İstanbul Sözleşmesi tartışması) kendi mahallesinden bir yere çekmeye çalıştığı eleştirisinde de bulundu. Bu tartışmalara son verilmesi gerektiğini savunan AK Parti Grup Başkanvekili, siyaseten doğru işler yapıldığında, kadınlara yönelik çalışmaların mutlaka karşılık bulduğunu vurgulayarak yeni hamleler, hedefler üzerinde çalıştıklarını da aktardı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Kız çocuklarının okullaşma oranı ve kadınlarda okuryazarlık seviyesi

AK Parti'nin seçim beyannamesinde kadın politikalarına ilişkin pek çok madde dikkat çekti. Bunların arasında kız çocuklarının okullaşma oranı ve kadınlarda okuryazarlık seviyesinin yüzde 100'e ulaştırılması, mevsimlik tarım işçisi kadınların çalışma şartlarının iyileştirilmesi, aile destek sistemi, aile koruma kalkanı programı ve yeni istihdamlar gibi hedefler göze çarptı.

Çalışan annelerin kreş ihtiyacı, uzaktan ya da kısmi çalışma alternatifleri

Çalışan kadınların çocuklarını bırakmak için kreş ihtiyacı, uzaktan işini yapabilme ya da yarı zamanlı çalışabilme kolaylığının da konuşulduğu buluşmada AK Parti olarak bu konuda kolaylık sağlayabilecek çalışmaların yürütüldüğü aktarıldı.

Kadın gazetecilerle buluşmada ev hanımlarının sigortalılığı ve emekli olmaları için yürütülen çalışmalar da gündeme geldi.

AK Parti kadın kolları yöneticileri; 25 yıldır evli olan, çalışma imkanı bulamayan ve sigorta girişi olmayan kadınlara yönelik emeklilik vaadine değindi.

Kadınların doğum öncesi borçlanma istekleri, doğumdan sonra çalışmaya başlayıp çocuğu olup yıpranma paylarının artmasının gündeme getirileceği belirtildi.

Bu kişiler için "Erken emeklilik talepleri oluyor, ev hanımlığı, çocuk bakmak ve birtakım zorluklarla karşılaşıyorlar. Eşlerinin geliri ne olursa olsun kendi kazançlarının olmasını istiyorlar" ifadeleri kullanıldı.

"Boşanmalar artmıyor, havuzdan hesaplamak gerekiyor"

Evlilikler gibi boşanmalar da sohbetin konuları arasında yer aldı. Özlem Zengin'e göre aile arabuluculuğunun getirilmesi şart.

Diğer taraftan son yıllarda boşanma oranının arttığına dair söylemlerin doğruyu yansıtmadığını düşünen Zengin, bir havuz sistemi gibi toplam sayılar üzerinden hesaplama yapılması gerekli.

"Annelerin gündemi evlatlarını okutmak"

AK Parti Kadın Kollarında mahalle teşkilatlanmasının kilit rol üstlendiğine ve kapı kapı dolaşıldığını aktaran Zengin, problem çözmeyi bir hayat tarzı olarak gördüklerini ileri sürdü. AK Parti’nin en çok kadınlardan oy aldığı belirtilirken, annelerin gündeminin evlatlarını, özellikle de kız çocuklarını okutmak ve onları meslek sahibi yapıp kimseye muhtaç etmemek olduğu da kaydedildi. 

"Toplum dönüştü, bu dönüşümü AK Parti yaptı"

Günümüzde genç kızların çalışmak istediğini ve adil rekabette istihdam talep ettiğini belirten Özlem Zengin, "Toplum dönüştü, bu dönüşümü AK Parti yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

"Kavga etmeyelim, yapıcı olalım"

Son olarak artık kadınlar üzerinden yürütülen tartışmalara son verilmesini isteyen Zengin, sözlerini "Birleşelim, konuşalım, fikir çokluğu olsun. Kavga etmeyelim, yapıcı olup yeni şeyler konuşalım" diyerek noktaladı.

Kadın gazetecilerle buluşmada AK Parti İstanbul 2. Bölge milletvekili adayları Büşra Paker, Derya Ayaydın, Ecrin Nazlı İnan, 3. bölgeden ise Seda Gören Bölük, Nilhan Ayan ve Halime Kökçe gibi isimler de kendilerini tanıttı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU