İsmail Saymaz: AFAD, depremden 36 saat sonra TSK'dan yardım istedi

"AFAD, depremin üzerinden 35 saat 56 dakika geçtikten sonra TSK’dan yardım istedi. Hava Kuvvetleri de mesaj ulaştıktan 5 saat 22 dakika sonra bağlı komutanlıklarını bilgilendirdi. Bu gecikmenin de neden kaynaklandığı mutlaka araştırılmalı"

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Halk TV yazarı İsmail Saymaz bugünkü köşe yazısında, 11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde AFAD’ın 35 saat 56 dakika sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) yardım istediğini yazdı

Saymaz, yazısında, “Mehmetçik, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) gelecek yardım mesajını beklemekteydi. Çünkü… TSK’ya toplumsal olaylarda müdahale yetkisi veren EMASYA Protokolü, darbeye zemin hazırladığı iddia edilerek, 2010’da kaldırıldı. Yerine Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çıkarıldı. AFAD koordinatörlüğünde uygulanan planda TSK, ‘Ana Çözüm Ortağı’ değil, ‘Destek Çözüm Ortağı’ olarak konumlandırılıyor” hatırlatmasını yaptı.

“Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan deprem, 6 Şubat’ta saat 04.17’de meydana geldi. AFAD, 35 saat 56 dakika sonra TSK’dan yardım istedi” diyen Saymaz, AFAD’tan 7 Şubat’ta saat 16.13’te TSK’ya geçilen ‘Hizmete Özel’ mesajda arama kurtarma için personele ihtiyaç duyulduğu belirtti.

Saymaz,  “Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalara destek vermek üzere personele ihtiyaç bulunduğu ve arama kurtarma konusunda uzman/gönüllü yeterli sayıda personelin çalışmalara destek vermek amacıyla görevlendirilmesi…” denildiğini aktardı.

Saymaz, şunları kaydetti:

AFAD’ın mesajı TSK tarafından hava, kara ve deniz kuvvetleri komutanlıklarına gönderildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Merkezi mesajı aldıktan beş saat 22 dakika sonra Muharip Hava Kuvvetleri, Hava Eğitim ve Hava Lojistik komutanlıklarına, ‘Çok Acele’ şeklindeki öncelik derecesiyle mesaj geçti.

7 Şubat günü saat 21.35’te iletilen, ‘Personel Görevlendirmesi’ konulu mesajda şöyle yazıyor:

‘- Birlikler tarafından uygun görülen uzman veya gönüllü personelin planlanabileceği,

- İhtiyaç duyulması halinde lojistik komutanlığı tarafından personel intikalinin sağlanması amacıyla gerekli uçak/helikopter planlaması yapılabileceği,

- Planlanan personel tarafından her türlü emniyet kurallarının ön planda tutulması,

- Ana ast komutanlıklar ile ilgili valilikler ve AFAD arasında koordine yetkisi verildiği,

- Faaliyetlere ilişkin alınan tedbirler ile planlanacak personel listelerinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı’na bildirilmesi.’

Belgesiyle anlattığım üzere AFAD, depremin üzerinden 35 saat 56 dakika geçtikten sonra TSK’dan yardım istedi. Hava Kuvvetleri de mesaj ulaştıktan 5 saat 22 dakika sonra bağlı komutanlıklarını bilgilendirdi. Bu gecikmenin de neden kaynaklandığı mutlaka araştırılmalı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yanıt

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Saymaz’ın yazısı üzerine sosyal medya hesabından bir ses kaydı yayınlayarak iddialara yanıt verdi. 

İsmail Çataklı’nın paylaşımında, depremin ilk anlarında AFAD Acil Durum Merkezi’nden hava aracı talep etmek için yapılan ihbarın ses kaydı yer aldı.

Saymaz belgeleri paylaştı

Köşesinde yayınladığı yeni yazısında Çataklı'ya belge ile yanıt veren Saymaz şunları kaydetti:

Bugün Halk TV’de kaleme aldığım “AFAD depremden 36 saat sonra TSK’dan yardım istedi” başlıklı yazıma İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ses kaydıyla yanıt verdi.

Kayıtta, deprem günü AFAD’tan aradığını kaydeden bir görevli “Albayım” diye hitap ettiği askerden, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve İzmir’deki ekipleri yönlendirmek için hava aracına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle diyor: “Biz İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa buradaki ekipleri yönlendirmek için hava araçlarımızın görevlendirilmesi gerekiyor. Size zahmet. Ona göre bir çalışma yapabilir misiniz. 7-8 hava aracı lazım bize.”

Kayıttan da anlaşıldığı üzere AFAD, TSK’dan arama kurtarma için personel istemiyor. AFAD ekiplerini deprem bölgesine göndermek için hava aracı istiyor. Çataklı, sözde beni yalanlarken, ihmali itiraf ediyor.

Çataklı’nın açıklaması üzerine yazımda yer verdiğimiz evrakı yayınlama kararı aldım.

Hava Komutanlığı Harekat Merkezi’nin 7 Şubat’ta saat 21.35’te bağlı komutanlıklarına gönderdiği ‘Çok Acil’ mesajın ‘ilgi’ bölümünde “İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 071613C SUB 23 TSG’li Mesajı” ifadesi yer alıyor.

Askeri evraklarda bu rakamlar 7 Şubat 2023 saat 16.13 olarak okunuyor.

Mesajda şöyle deniliyor: “Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalara destek vermek üzere personele ihtiyaç duyulduğu ve arama kurtarma konusunda uzman/gönüllü yeterli sayıda personelin yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla görevlendirilmesi ilgi mesajı ile talep edilmiştir.”

 

Independent Türkçe, HalkTV

DAHA FAZLA HABER OKU