Ukrayna ordusu bir günde 1090 Rus askeri öldürdüklerini iddia etti

Çatışmaların yoğunlaştığı Bahmut'ta Rus profesyonel askerlerinin yanısıra Wagner savaşçılarının da Ukrayna ordusuyla çatışmaya girdiği biliniyor

Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı (AP)
 

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, cumartesi yaşanan çatışmalardan 1090 Rus askerinin öldüğü ve savaşın en ölümcül gününün yaşandığı öne sürüldü.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Oleksandr Şutupun tarafından yapılan açıklamada, 8 Rus tankı, 7 zırhlı muharebe aracı ve 4 top sisteminin de imha edildiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu ana kadar Kiev tarafından yapılan açıklamalarda bildirilen en yüksek rakam, 7 Şubat'ta öldürüldüğü iddia edilen 1030 Rus askeri olmuştu. 

Ukrayna ordu sözcüsü Serhiy Çerevatyi, pazar yaptığı açıklamada çatışmaların şiddetlendiği Bahmut'ta 239 Rus askerinin öldüğünü söylemişti.

Ukrayna güçlerinin tedarik zinciri için önemli olan Bahmut'a yönelik Rusya saldırısı ocağın ortalarından bu yana devam ediyor. Geçen hafta yayınlanan uydu fotoğraflarında bir zamanlar gelişmekte olan bir şehir olan Bahmut'un enkaz ve toz yığını haline dönüştüğü görülüyordu.

Geçen hafta BBC'ye konuşan Ukraynalı bir yetkili, "Bahmut, çok sayıda Rus öldürmek için eşsiz bir fırsat" ifadelerini kullanmıştı.

Bahmut'la ilgili İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak ise, "Rusya eğitimli askeri personelinin büyük bölümü, profesyonel ordusundan geriye kalanlar ve paralı askerlerle Bahmut'a saldırıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı.

Rus kadınlardan Putin'e çağrı

Rusya'da bir grup kadın ellerinde "580 Bağımsız Havan Topu Birliği" ve 11 Mart 2023 tarihi yazılı bir pankartla kamera karşısına geçerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. 

Rus Telegram kanalı SOTA'da yayınlanan görüntülerde kadınlar, eşlerinin ve çocuklarının sadece 4 gün eğitim almalarına karşın saldırı gruplarına katılmaya zorlandığını öne sürdü.

Seferberlikle birlikte askere alınanların şiddetli çatışmaların olduğu bölgelere "koyun" gibi gönderildiğini belirten kadınlar, Putin'den eşlerini ve çocuklarını ön hatlardan çekmesini ve bölgeye mühimmat gönderilmesini istedi.


Independent Türkçe, NY Post, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU