Filipinler'de batan petrol tankeri, deniz koruma alanlarını tehdit ediyor

Yetkililer, sızıntıyı kontrol altına almak için petrol sızıntısı bariyerleri kullansa da çevresel risk hâlâ yüksek

(Filipinler Sahil Güvenliği)

Filipinler Sahil Güvenliği, Doğu Mindoro bölgesinde bir tankerin batmasının ardından deniz koruma alanlarını tehdit eden bir petrol sızıntısını kontrol altına almaya çalışıyor.

MT Princess Empress adlı tanker, 28 Şubat'ta Mindoro Adası'nın kuzeydoğu kıyısında battığında 800 bin litre endüstriyel fuel-oil taşıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filipinler Sahil Güvenliği olayın nedenini araştırıyor. Soruşturma, petrol tankerinin batmasından birinin sorumlu olup olmadığını belirleyecek.

Petrol sızıntısını kontrol altına almak için günlerdir süren çabalara rağmen Filipinler Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, yerel yönetim kapsamındaki 21 kadar deniz koruma alanının sızıntıdan etkilenmiş olabileceği uyarısında bulundu.

Etkilenen alanlar arasında, milyonlarca kişiye gıda ve geçim kaynağı sağlayan bir deniz ekosistemi olan Verde Adası Geçidi de var.

Sızıntıdan etkilenen alanlarda balıkların larvalarını bıraktığı deniz otu yatakları, mangrovlar ve dağılım yolları bulunuyor.

Yetkililer sızıntıyı kontrol altına almak için petrol sızıntısı bariyerleri kullansa da çevresel risk hâlâ yüksek.

Sızıntıya, motor sorunu yaşayan tankerin batması yol açtı. Başlangıçta sadece arızalı motorun mazotunun sızdığı düşünülüyordu.

Öte yandan yetkililer sudan alınan numunelere test yaptıktan sonra endüstriyel petrol kargosunun sızdığını doğruladı. Doğu Mindoro ili açıklarında sızıntı tespit edildi.

Filipin Sahil Güvenliği, petrol sızıntısının 24 kilometrekareden daha geniş bir alana yayıldığını doğruladı.

Öte yandan sızıntının kapsamı hâlâ bilinmezken, dalgıçların tankere ulaşması giderek zorlaşıyor. Gemi halihazırda 300-400 metre derinliğe batmış durumda. Kargoysa mühürlenmemiş, doğrudan tankere yüklenmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU