Milli Gazete yazarı: Ne ara tespit edildi?

“Keşke bu tür açıklamalar yapılırken biraz daha dikkatli olunsa ve böylesine büyük açıklar verilmemiş olsa”

Fotoğraf: AA

Milli Gazete yazarı Zeki Ceyhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hükümet tarafından yapılan bazı açıklamaları eleştirdi. Ceyhan, “Yıkılan binaların yüzde 98’inin 99’dan önce yapıldığı tespit edildi” şeklindeki açıklamayı “Yahu Allah aşkına ne ara tespit edildi bu oran? Bunca hengamede insanlar daha enkaz altında kurtarılmayı beklerken mi tespit edildi?” ifadesiyle eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zeki Ceyhan’ın bugünkü köşe yazısı şöyle:

Yaşadığımız büyük deprem felaketi sonrasında karşı karşıya  kaldığımız pek çok şeyi anlamakta güçlük çekiyoruz. Ama özellikle bazı şeyleri anlamakta çok daha fazla zorlanıyoruz. Mesela depremde yıkılan binalarla ilgili bir açıklama var. Bu açıklamada “yıkılan binaların yüzde 98’inin 99’dan önce yapıldığı tespit edildi” deniliyor. Yahu Allah aşkına ne ara tespit edildi bu oran? Bunca hengamede insanlar daha enkaz altında kurtarılmayı beklerken mi tespit edildi?

Yoksa enkaz moloz olarak kabul edilip deliller ortadan kaldırılmasın diye evrakların başında avukatlar nöbet tutarken mi tespit edildi? Hani aradan makul bir süre geçmiş olsa, birtakım işlemler tamamlanmış olsa ve böyle bir açıklama yapılsa o zaman söylenen sözler biraz daha inandırıcı olabilir. Ortalık toz duman iken! Yetkililer her ağızlarını açtıklarında “ Antakya’da her iki binadan birisi yıkıldı” derken. Biri yıkılmış öteki de ağır hasarlı iken! 60 bin nüfuslu yerleşim merkezlerinin yarısının yok olduğu resmi ağızlar tarafından ilan edilirken. Bu tespit nasıl yapıldı?

Sahi deprem bölgesinde hangi binanın hangi tarihte yapılmış olduğu nasıl belirlendi? Hangi verilere dayanılarak böyle bir tespit yapıldı? Bize öyle geliyor ki depremle ilgili söylemler depremin sorumlularını işaret etmeye başlayınca etekler tutuşmuş olmalı! “Ucu bize de dokunabilir” kaygısı ile böyle bir açıklama yapılıp sorumluluk “99 öncesinin üzerine yıkılmaya” çalışılıyor galiba! Bu depremde bazı yerleşim merkezlerinin neredeyse tamamına yakını yok oldu! Tamamına yakını yok olan yerleşim merkezlerinin yüzde 98’i iddia edildiği gibi 99 öncesi yapılmışsa 2000 sonrası buralarda hiçbir şey yapılmadı mı? Keşke bu tür açıklamalar yapılırken biraz daha dikkatli olunsa ve böylesine büyük açıklar verilmemiş olsa!

 

Milli Gazete

DAHA FAZLA HABER OKU