Maraş depremlerinde 13. gün... Yardımlar ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

Dünyanın birçok ülkesinden depremzedeler için yardım malzemeleri gönderildi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 40 bin 642 kişi yaşamını yitirdi. 

Deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'ı vurdu.

Dakika dakika neler yaşanıyor?

22.35 Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 22.31'de 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

20.25 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Deprem bölgesinde 830 bin 806 binada hasar tespiti yapıldı, 105 bini yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olarak saptandı.

 Evim Yuvan Olsun kampanyası ile hayırseverler evlerini depremzedelere bedelsiz ya da uygun şartlarda kiralayabilecekler.

Hayırseverlerimiz http://evimyuvanolsun.org sitesinden başvurabilirler.

17.05 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İskenderun Körfezi'ne gelen 1056 yataklı gemiye bugün itibarıyla depremzedelerin yerleştirilmeye başlanacağını bildirdi

16.30 AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 642 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

15.25 Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili "yapım kusurları ve kolon kesme" iddialarına ilişkin gözaltına alınan biri müteahhit 2 şüpheli daha tutuklandı. Tutuklu sayısı 15’e yükseldi. .Firari 5 zanlının yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor

15.10 Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 120 şüpheli tutuklandı

14.20 Hatay Valiliği tarafından yapılan açıklamada, depremden sonra kentte yıkılan binalara ait enkazların yarın kaldırılmaya başlanacağı bildirildi.

Valilik, bina sakinlerinin istemeleri durumunda enkaz kaldırma çalışmalarına refakat edebileceklerini vurguladı.

11.46 Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde Kanatlı Apartmanı'nın enkazında Kırgızistan'dan gelenlerin de arasında yer aldığı arama kurtarma ekipleri, depremin 13. gününde 3 kişinin canlı olduğu tespit etti.

Enkazın altında belirlenen bölgeye yoğunlaşan ekipler, depremin 296. saatinde, yabancı uyruklu Samir Muhammed Accar, eşi Ragda ve 12 yaşındaki çocuklarını çıkardı. Samir Muhammed Accar ve eşi ambulansla hastaneye kaldırıldı, çocukları ise enkazdan çıkarıldıktan sonra yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Aynı enkazda, çiftin 2 çocuğunun da hayatını kaybettiği belirtildi.

11.20 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 310 milyon lira şahsi bağış yaptı", "Afet bölgesindeki yardım dağıtımında Suriyelilere öncelik veriliyor", "Kızılhaç Federasyonu Türkiye'ye deprem yardımı yapmadı", "Cenazeler kimsesizler mezarlığına gömülüyor" ve "Afet bölgesine gönderilen yardım tırları engelleniyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

10.52 Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, deprem bölgesine 420 ton yardım malzemesi taşıyacak Turkon Line "Nevzat Kalkavan" gemisini, New Jersey Elizabeth Limanı'ndan uğurladı.

09. 22 Deprem bölgesinden farklı illere taşınmak zorunda kalan öğrenciler, Türkiye genelinde 1170 kurs merkezine ücretsiz kayıt olabilecekb. Öğrencilerin, ÖZDER, ÖZDEBİR ve KURSDER internet sitelerinde iletişim bilgileri yer alan kurslara telefonla başvurması gerekiyor

09.02  Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen illerdeki elektrik ve doğal gaz tüketicilerinden, tüm dağıtım bölgelerinde OHAL süresince güvence bedeli alınmayacak.

08.30 Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Meksika halkı, Türkiye'deki depremzedeler için 140 ton yardım malzemesi gönderdi.

03.40  Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Sharjah televizyon kanalında düzenlenen yardım kampanyasında 3 saatte 4,2 milyon dolar bağış toplandı.

02.20 Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılan Çekya ekibi USAR, ülkesine döndü. Arama kurtarma ekibini, Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Vit Rakusan’ın yanı sıra iki ülke vatandaşları alkışlara karşıladı.

01.40 Suudi Arabistan'ın, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardım taşıyan 12. uçağının Türkiye'ye ulaştığı bildirildi.

01.30 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (Depremzedeler için yurt dışından gelecek çadırlar) Bunların yaklaşık 70 bini ülkemize geldi, şu anda 55 bin civarında çadır da sevkiyat için bekliyor. Bir taraftan Avrupa Birliği, NATO üzerinden, diğer taraftan ülkeler bireysel olarak bize yardım etmek için çok samimi adımlar attı.

 

 

TIKLAYIN - Depremde bugüne kadar neler yaşandı?

DAHA FAZLA HABER OKU