Hukukçulardan Ümit Özdağ girişimi: Suça azmettirme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve nefret suçlarından yargılansın

27 avukat Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunarak Zafer Partisi lideri hakkında kamu davası açılmasını talep etti. Suç duyurusunda Özdağ'ın kitleleri provoke ettiği belirtildi

Zafer Partisi lideri Özdağ / Fotoğraf: AA

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, siyasi pozisyonunu sığınmacı ve mülteci düşmanlığı üzerinden inşa eden bir politikacı. 

Bu tavrını deprem sürecinde de devam ettirdi. 

Özdağ'ın sığınmacı ve mültecileri hedefe koyarak eleştirdiği deprem politikası sonra özellikle Hatay'da sığınmacılara yönelik hem fiziksel hem psikolojik şiddetin arttığına ilişkin haber ve görüntüler sopsyal medyaya düştü. 

Bazı taraftar grupları işi o kadar ileri vardırdı ki mültecileri öldürme çağrılarında dahi bulundular.

Bunda, Özdağ'ın depremzedelere yardım etmeye çalışan bir Türk vatandaşını "Suriyeli" diye işaret edip hırsızlık yaptığını iddia ettiği videoyu paylaşmasının etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Ancak Özdağ'ın "Suriyeli hırsız" dediği kişi Türk bir hafızdı.

Dosyası Ankara'da

Özdağ'ın tweetleri birçok kişi tarafından "provokasyon" kelimesiyle birlikte anılırken 27 avukat harekete geçti. 

Avukatlar, Özdağ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda Özdağ'ın "suça azmettirme", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "nefret" suçlarını işlediği vurgulanarak, Zafer Partisi lideri hakkında kamu davası açılması talep edildi.

Depremin her konuda olduğu gibi psikolojik olarak da büyük bir yıkım yarattığının hatırlatıldığı dilekçede "İnsanların hassaslaştığı dönemde, yer yer yaşanan yağma eyleminin faili, mesnetsiz bir şekilde mülteciler ilan edilmiştir. Bu durumun oluşmasında da ihbar edilen kişinin (Özdağ) asılsız hedef göstermelerinin büyük rolü olup toplumsal infiale neden olmuştur" denildi.

Savcılığa Özağ'ın yaptığı bazı Twitter paylaşımları, Özdağ'ın işlediği belirtilen suçlara örnek olarak gösterildi. 

Tahrik ediyor, nefret yayıyor

Suç duyurusunda Özdağ'ın bir parti lideri ve milletvekili olduğu hususu gözetildiğinde özellikle depremzedeleri ve yöre halkını kışkırtarak öldürmeye teşebbüs söylemleriyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, sığınmacılara karşı da nefret ve ayrımcılık suçlarını işlediği belirtilerek şu ifadeler yer aldı:

"Siyasi kimlik ve sorumluluk taşıyan, topluluklara söz söyleyen biri olarak, asılsız ve teyit edilmemiş haberleri, kışkırtıcı yorumları ile yaymasında hata ile harekette bulunmayıp, bu paylaşımları kasten yaptığı aşikardır. Tüm bu davranışları, kurtarma çalışmalarını sekteye uğratmakta olup yardım faaliyeti alanlarının güvenliği ve düzeni açısından da tehlike yaratmaktadır." 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU