Tahran'ın İHA'larının geleceği meçhul

Caydırıcı tüm yolları kullanmaktan vazgeçmeyecek ve İran'ın semaları, izleyip karşı koymaktan âciz olacağı insansız hava araçları ile daha fazla dolacak

Fotoğraf: Reuters

İnsansız hava aracı (İHA) sanayisi, dünyanın çeşitli ülkelerinde, başka herhangi bir asker teçhizatın geliştirilmesinde görülmemiş bir hızla ve görülmedik bir gelişme kaydediyor.

Küçük hacimli ve teknolojik olması onu her yerde, hatta askeri bir üretimle tanınmamış ülkelerde bile üretilebilir hale getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanayi ve mülkiyetle ilgilenen ülkeler ise yeni nesil insansız uçan araçlar üretiminde büyük ölçüde teknik gelişmeye dayanıyor.

Mesela, bilimkurgu film yapımının uçan düşman cisimlerden bahsetmesi gibi, II. Dünya Savaşı'nın generallerinden hiçbiri de gelecekte, bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde küçük; casusluk, bilgi toplama, gözetleme, patlayıcı madde taşıyıp onları radarların gözlerinden uzak tutma yeteneklerine sahip ve uzaktan kumandayla okyanusların ötesine ulaşan bir silah olacağını hayal etmemiştir.

En son Top Gun filminin sahnelerinden biri, Mareşal ile Kaptan arasında, pilot eğitimi veya maliyetli uçaklar gerektirmeyen yeni bir uçak çağının başladığına dair bir tartışma içeriyor; Kaptan, bu duruma karşı çıkarak hava savaşında insan unsurunun becerisinin asla sona ermeyeceğinde ısrarcı oluyor ve bu düşüncesini, öğrencilerini yüksek hassasiyetli nitelikli bir operasyon gerçekleştirmek üzere eğitmedeki başarısıyla kanıtlıyor.

Bu insansız hava araçlarının, diğer savaş araçlarının önüne geçip onların yerini alması mümkün mü?

Bunun cevabı elbette, ülkelerin istihbarat teşkilatları ve bu uçakların özelliklerini radar tespitinden kaçınması, hızı, uzaktan yönlendirme hassasiyeti, patlayıcı madde taşıyıcısı olarak yeterliliği ve bu maddelerin doğası bakımından geliştirme konusundaki yeteneklerinin ulaştığı son bulguları içeren gizli dosyalarındadır.  

Geniş coğrafyası ve nükleer tesisleri ülke geneline yayması bakımından İran'ın içinde bulunduğu koşullarda insansız hava araçlarına, iki gün önce Isfahan'da bir askeri fabrikanın bombalanmasında olduğu gibi, hassas tesisleri hedef alan bir güvenlik ihlali için ideal bir çözüm olarak bakılıyor. Her ne kadar İran medyasında hamlenin başarısız olduğu söylense de şu birkaç neden ötürü başarısı etkileyici: Öncelikle bu araç Tahran'ın bölge ülkelerine saldırdığı aletin ta kendisidir ve adalet gereği şer, sahibine geri döner.

Aynı şekilde bu tür saldırılarda insansız hava aracı kullanımından daha kolay bir seçenek düşünmek zor, zira F-35 veya kardeşlerini uçurma fikri, risk unsurunun yanı sıra üzerinde çalışılmış dikkatli bir plan, vakit ve endüstriyel ve lojistik harcamalar gerektiriyor.

İHA'ların geleceği; gelişimlerinin boyutuna ve yüzleştikleri ağırlık, uçuş süresi, enerji kaynağı, radardan kaçınma ve başka araçlarla çarpışma gibi engelleri aşmalarına bağlıdır.

Gariptir ki tüm bu kusurlar, yapay zekâ teknolojisi sayesinde askeri sanayi tarafından kapatılmış.

Günümüzün en önemli askeri aracının gelişmiş üretimi için rekabet halinde olan ülkeler arasında ABD, Rusya ve Çin öne çıkıyor.

İran ise bu İHA'ları, Rusya teknolojisi ile geleneksel olarak yapan ve ne kadar sayıda sahip olduğu bilinmeyen ülkeler arasında. Bununla birlikte bu uçakların parçalarının Ukrayna'da bulunması, İran'ın yaşanan çatışmaya Rusların yanında girdiğini doğruladı ve Avrupalıların, Tahran'a karşı sert bir tutumla onu, Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine katmakla tehdit etmelerine yol açtı.

Mevcut savaşa müdahil olmak ne İran ne de taraf olmayan herhangi bir ülkenin yararınaydı, çünkü meşakkatli, uzun ve çetrefilli.
 


Nükleer anlaşmayı canlandırmanın zorluğu ve İran'ın zenginleştirme seviyesini yasak düzeye çıkardığını ilan etmesi ile İsrail'in gözü, İran'ın yurtdışında Suriye'de, Lübnan'da, Irak'ta ve Kızıldeniz ile Akdeniz'deki tüm hareketlerinde kalıyor.

Son iki yılda İsrail, hassas askeri noktaları, petrol rafinerilerini ve silah ve füze nakliye kamyonlarını hedef alarak İran'ın yurt içinde ve dışındaki hedefleri için sancılı saldırılar gerçekleştirdi.  

İsrail bu eylemlerin arkasında olduğunu açıklasın veya gizlesin, bu tür operasyonların en bariz ve yakın tarafı olmaya devam edecek, çünkü motivasyonu, aracı ve gerekçesi var.

Caydırıcı tüm yolları kullanmaktan vazgeçmeyecek ve İran'ın semaları, izleyip karşı koymaktan âciz olacağı insansız hava araçları ile daha fazla dolacak.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU