Leonardo DiCaprio yeni keşfedilen yılan türüne en sevdiği kadının adını verdi

Panama ormanlarının ağaçlarında yaşarken bulunan yılan, madencilikte yaşanan ani yükseliş nedeniyle tehdit altında

(AP)

Leonardo DiCaprio, yeni keşfedilen bir yılan türüne en sevdiği kadının adını verdi.

Aktör ve çevreci, Panama ormanında yakınlarda bulunan yeni türe isim verme onuruna sahip oldu.

DiCaprio'nun salyangoz yiyen yılanı Simon irmelindicaprioae, adını aktörün sık sık ödül törenlerine götürdüğü ve başarısının arkasındaki isim olduğunu söylediği annesi Irmelin Indenbirken'dan alıyor. Son derece nadir olan bu tür, Kolombiya'nın Pasifik kıyısı boyunca ve kuzeyde Panama'ya uzanan büyük ölçüde keşfedilmemiş, sık Chocó-Darién ormanının ağaçlarında yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekvador, Kolombiya ve Panama'daki araştırmalar esnasında 4 tür daha keşfedildi.

Milyarder yatırımcı ve yaban hayatı savunucusu Brian Sheth de kızının onuruna salyangoz yiyen Marley yılanını (Sibon marleyae) adlandırdı. Araştırmacılara göre benzersiz bir kırmızı yeşil desene sahip olan bu yılan, el değmemiş yağmur ormanlarında keşfedildi.

Üçüncü bir yılansa, doğal hayatı koruma grubu Nature and Culture International'ın eski yönetim kurulu üyesi David Welborn'a ithafen salyangoz yiyen Welborn yılanı (Dipsas welborni) diye isimlendirildi.

Bu türün popülasyonu, görkemli Cordillera del Cóndor sıradağlarındaki ve daha yaygın şekilde Latin Amerika'daki altın ve bakır madenciliğinde yaşanan ani yükseliş nedeniyle muazzam bir düşüş içinde.

Dünyanın en büyük altın ve bakır yataklarından bazılarına ev sahipliği yapan Amazon yağmur ormanlarının üst kısmındaki dağlık alanlarda ve Chocó-Darién ormanlarında pandemi sırasında yasadışı madencilikte ani bir yükseliş yaşandı.

Zengin biyoçeşitliliğe sahip ve karbon yutaklarıyla iklim kriziyle mücadelede hayati önemde olan, daha önceden el değmemiş yağmur ormanlarının açık maden ocakları kurmak için yerle bir edilmesiyle ağaçlarda yaşayan yılanlarla diğer nadir türlerin hayatı tehlikeye giriyor.

Salyangoz yiyen canopy yılanı (Sibon canopy) ve vieira'nın salyangoz yiyen yılanı (Sibon vieirai) da nesli tükenme riskiyle karşı karşıya kalan diğer iki tür.

Araştırmayı, Ekvadorlu biyolog Alejandro Arteaga ve Panama'lı biyolog Abel Batista yürüttü.

Yeni türler hakkındaki araştırması ZooKeys adlı bilimsel dergide yayımlanan Arteaga, "2014'te Nangaritza Nehri'nin yağmur ormanlarını ilk kez incelediğimde, buranın keşfedilmemiş ve bozulmamış bir cennet olduğunu düşündüğümü hatırlıyorum" diyor.

Aslında, buraya İspanyolca'da Nuevo Paraíso (Yeni Cennet) deniyor ama artık bir cennet değil. Kazıcı yükleyiciler kullanan yüzlerce yasadışı altın madencisi, halihazırda yok edilmiş ve enkaz haline getirilmiş nehir kenarlarını ele geçirmiş durumda.

Bu yeni yılan türleri, bu bölgedeki yeni tür keşifleri açısından buzdağının sadece görünen kısmı fakat yasadışı madencilik bu oranda devam ederse, yeni keşifleri yapma fırsatımız olmayabilir.

Türleri korumak için çalışan Khamai, Nature and Culture International ve Adopta Bosque isimli STK'lar, arazilerin acilen korunmasının yılanların neslinin tükenmesinin önüne geçmenin tek yolu olduğunu belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU