Guardian: AB, birliğe üye olmayan ülkelere karşı düzensiz göç politikasını katılaştırmayı planlıyor

"Kalkınma yardımları, ticaret anlaşmaları ve vize işlemleri baskı aracı olarak kullanılabilir"

Kayıtdışı göçmenlik meselesi, 9-10 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak olağanüstü AB liderler zirvesinde de ele alınacak (Reuters)

Avrupa Birliği'nin (AB), üye olmayan ülkelere yönelik göçmen politikalarını katılaştırmayı planladığı öne sürüldü.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'ın incelediği taslak metinde, AB ülkelerinden sınırdışı edilen yurttaşlarını geri almayan ülkelere karşı "kalkınma yardımları, ticaret anlaşmaları, vize işlemleri ve yasal göçmenlik fırsatı gibi politikaların baskı aracı olarak kullanabileceği" ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Metinde paylaşılan bilgilere göre geçen yılın ilk yarısında 179 bin 600 kişi AB'den sınırdışı edilirken, bu kişilerden yalnızca 33 bin 600'ü kendi ülkesine döndü. Bu da yüzde 19'luk bir orana denk geliyor.

Guardian, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının 2 Şubat'ta İsveç'in başkenti Stokholm'de görüşeceğini hatırlatarak, planlanan uygulamaların tepki toplayabileceğini yazdı.

BK merkezli yardım kuruluşu Oxfam'ın AB ofisi direktörü Evelien van Roemburg, bu yaklaşımın başarısızlığa uğrayacağını savunarak şunları söyledi:

AB'nin göç meselesine dair sorumluluklarını ısrarla başka ülkelerin üzerine yıkması, AB üyesi olmayan ülkelerle eşit ortaklığa yönelik açıklamalarıyla uyuşmuyor. AB, kendi dar görüşlü politikalarını kabul ettirmek için bu ülkelere zorbalık yapıyor. Yardımın amacı göçü durdurmak değil, göçmenleri yoksulluktan kurtarmaktır.

Haberde, söz konusu taslak metindeki planlamalar aracılığıyla, Ortadoğu, Afrika ve Asya'daki AB üyesi olmayan ülkelere göçmenlik meselesi üzerinden baskı uygulanabileceği belirtilirken, bunun AB'ye komşu ülkeleri etkileyebileceğine de dikkat çekildi.

AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, ekimdeki açıklamasında Batı Balkan güzergahından Avusturya, Macaristan ve Belçika gibi AB ülkelerine düzensiz göçün ciddi artış gösterdiğini belirtmişti.

Johansson, düzensiz göçmenlerin özellikle vizesiz seyahat imkanından yararlanıp, AB üyeliği sürecindeki Sırbistan üzerinden geçiş yaptığını söylemişti.
 


Öte yandan İsveç ve Hollanda da göçmen politikalarının sıkılaştırılması ve sınırdışı işlemlerinin ardından geri dönüş oranlarının artırılması çağrısı yapmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre geçen yıl Akdeniz üzerindeki farklı rotalardan Avrupa'ya 159 bin 410 düzensiz göçmen gitti.

BMMYK, bunun 2017'den beri kaydedilen en yüksek rakam olduğuna dikkat çekerken, 1953 kişininse yolculukta yaşamını kaybettiğini ya da kaybolduğunu bildirdi.



Independent Türkçe, Guardian, Balkan Insight

DAHA FAZLA HABER OKU