Lübnan krizden çıkıyor: Başbakan ile Cumhurbaşkanı bir arada

Lübnan’daki kriz, Başbakan Saad Hariri’nin dün ülkeye dönmesi ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir araya gelmesiyle atlatıldı

Başbakan Hariri ile Cumhurbaşkanı Avn bir araya geldi / Fotoğraf: Lübnan Cumhurbaşkanlığı

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Cumhurbaşkanı Mişel Avn arasındaki görüşmede, bugün Cumhuriyet Sarayı’nda Avn başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılmasına karar verildi.

Siyasi kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği bilgilere göre 30 Haziran’da Kabr Şamun’da düzenlenen silahlı saldırıyla başlayan ve meclisin kapanmasıyla devam eden krizden bugün çıkılıyor.

Krizdeki yumuşama, Başbakan Hariri’nin dün gece yurt dışı gezisinden dönüşünde Cumhurbaşkanı Avn ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinin ardından başladı. Sanayi Bakanı Vail ebu Faur, İlerici Sosyalist Parti Başkanı Velid Canbolat başkanlığındaki heyetle görüştü, diğer siyasi gruplarla da irtibata geçildi. Söz konusu grupların arasında “Lübnan Güçleri” partisi de vardı.

Kaynakların belirttiğine göre toplantının bu hafta Avn başkanlığında, daha önceki gündemin bir parçası olarak Baabda Sarayı’nda yapılmasına karar verildi. Kaynaklar toplantı gündeminde Kabr Şamun olayının yer almadığını aktardı. Avn, Lübnanlıların istikrarını ve güvenliğini korumak konusunda ısrarlı olduklarını ve bu dosyanın yargı tarafından ele alınacağını belirtti.

Hariri de Avn ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada “Ben öncekinden daha iyimserim. Biraz beklemeliyiz. İyi haberler alacaksınız inşallah” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Genel Güvenlik Müdürü Binbaşı General İbrahim Abbas da katıldı. Atmosferin “mükemmel” olduğunu söyleyen Abbas sabah saatlerinde başlayan toplantılara katıldı. Hariri de milletvekili Talal Arslanla görüştü.

Kaynaklar, oturumların sakin bir şekilde, sorunsuz bitmesinin beklendiği görüşünde.

Krizin yumuşaması, Hariri’nin ABD ziyaretinden önce başlamıştı. Yapılan açıklamalar Haririnin çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşeceği yönünde. Kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği bilgilere göre Pompeo ile yapılacak görüşmede Kabr Şamun ve benzeri iç siyaset başlıkları gündeme gelmeyecek. Görüşmede bölgedeki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU