Japonya otomatlarda balina eti ve derisi satmaya başladı

Şirket, İzlanda'dan deniz memelilerinin etlerini ithal ederek 100'e kadar otomat açmayı planlıyor

Japon balina avcıları, yakalanmış bir mink balinasıyla (AFP)

Japonya'daki bir balina avcılığı şirketi, ticareti canlandırma amacıyla otomatlarda ölü balina parçaları satmaya başladı.

Tokyo merkezli Kyodo Senpaku firması geçen ay başkentte ve diğer yerlerde balina derisi, dondurulmuş balina eti ve konservede pişmiş balina parçaları satan 4 otomat kurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firma gelecek aya kadar üç otomat daha kurmayı planlarken, fiyatlar da 1000 ile 3 bin yen (yaklaşık 147 TL ile 440 TL) arasında değişiyor.

Etlerin satışının iyi olması durumunda şirket 5 yıl içinde 100'e kadar otomat açmayı planlıyor.

Çevreciler bu hamleyi, "acımasız ve gerileyen" balina avcılığı endüstrisinin "çaresiz, çıkarcı bir satış taktiği" olduğunu söyleyerek kınıyor.

Balina ve Yunusları Koruma yardım kuruluşuna göre, Japonya'da balina eti satışları son 50 yılda ciddi düşüş yaşadığı için bu, avlanmaya devam edilmesini destekleme amacıyla yapılan bir ticareti canlandırma çabası. Yardım kuruluşu, şirketin gelecekte kotaları genişletmek için Japonya hükümetini iyi bir iş modeline sahip olduğuna ikna etmek istediğini belirtiyor.

Şirket, dünya çapında balina avcılığı endüstrisini desteklemek amacıyla gelecek aydan itibaren İzlanda'dan yılda 3 bin ton Fin balinası eti ithal etmeyi planlıyor.

Aralık 2018'de Japonya, deniz memelilerini öldürmeye devam edebilmek için Uluslararası Balinacılık Kurulu'nun denetiminden çekilmişti.

Japonya hükümeti 2020'de, balina avcılığı endüstrisine 40 milyon sterlin (yaklaşık 927 milyon 415 bin TL) kadar destek sağladı.

Balina ve Yunusları Koruma'dan Astrid Fuchs, "Sadece etki sahibi ama küçük bir grup politikacı ve balina avcılığı endüstrisi paydaşı, ülkenin balina avcılığı çıkarlarını yönlendiriyor" dedi.

Bu son çıkarcı satış taktiği, Japonya'daki Balıkçılık Dairesi'nin yaklaşık iki yıl içinde ülkenin balina yakalama kotalarını genişletmeyi ve muhtemelen öldürülebilecek türlerin listesini büyütmeyi hedeflediği bir zamanda geldi.

Geçen yıl şubatta İzlanda Balıkçılık Bakanı Svandís Svavarsdóttir'in, uygulamanın ekonomik fayda sağladığına dair çok az kanıt olduğunu söylemesi, İzlanda'nın balina avcılığını durdurmasına dair umutları yaban hayatı savunucularında artırmıştı.

Bakan, balina avcılığının İzlanda'nın itibarını zedelediğini ve ihracata zarar verdiğini ifade etmişti.
 


Şirket yetkilileri daha önce, yurtiçi tüketim artmadığı sürece "geleneksel" diye adlandırılan balina avcılığı endüstrisinin ayakta kalamayacağını belirterek bu yöndeki endişelerini dile getirmişti.

Yaban hayatı savunucuları balina avcılığının olağanüstü acımasız olduğunu ve bu deniz memelilerinin genellikle yanlış ateşlenen ve hayvanın içinde patlayabilen, ucunda el bombası bulunan zıpkınlarla vurulduktan sonra yavaş yavaş öldüğünü söylüyor.

Geçmişte Japon balina avcılığı firmaları, eti okul yemeklerine koyarak, balina eti tariflerini ve etin nerede yenilebileceğini gösteren bir internet sitesini tanıtarak tüketimi artırmaya çalışmıştı.

Norveç'te ise talep yetersizliği nedeniyle balina eti köpek maması olarak satılıyor.

Balinalar, okyanusların ve balık popülasyonlarının sağlığının korunmasının yanı sıra karbon depolanmasında da kilit rol oynuyor.

The Independent, eleştirilere yanıt almak için Kyodo Senpaku'yla iletişime geçse de henüz cevap alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU