Brezilya'da halkın 5'te 1'i Kongre baskınını destekliyor

ABD'li ve Brezilyalı siyasetçilerin ortak bildirisindeyse "Demokrasiyi birlikte savunalım" dendi

Güvenlik görevlileri, eylemcilere gözyaşartıcıyla müdahale etmişti (Reuters)

Brezilya'da yapılan bir ankette, katılımcıların neredeyse 5'te 1'i Kongre baskını protestolarını desteklediğini söyledi.

Sao Paulo merkezli anket şirketi Atlas Intelligence'ın 2 bin 200 kişiyle yaptığı çalışma çarşamba günü yayımlandı.

Katılımcıların yüzde 18,5'i eski lider Jair Bolsonaro destekçilerinin pazar günü başkent Brazilya'da Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına düzenlediği baskını desteklediğini belirtti.

Yüzde 76'lık kesim isyanları doğru bulmadığını söylerken, katılımcıların yüzde 5,8'iyse görüş belirtmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanların yüzde 53'ü eylemlerin "tamamen haksız" olduğunu savunurken, yüzde 27,5'lik kesimse protestoları "kısmen haklı" bulduğunu ifade etti. Katılımcıların yüzde 10,5'iyse baskınların "tamamen haklı" olduğunu savundu.

Katılımcıların yarısından fazlasıysa ülkeyi ayağa kaldıran olaylardan Bolsonaro'nun sorumlu olduğunu söyledi.

Öte yandan Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi İlhan Omar, 70'ten fazla ABD'li ve Brezilyalı siyasetçinin imza attığı bir ortak açıklama yaptı.

Çarşamba günkü açıklamada, Bolsonaro destekçilerinin protestosu "otoriter ve anti-demokratik" diye tanımlanarak kınandı.

Omar, Brezilya'daki olayları, eski ABD Başkanı Donald Trump yanlılarının 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlediği baskına benzeterek, şunları söyledi:

Brezilya ve ABD'deki radikal sağcıların ortak çalıştığı bir sır değil. İktidarın barışçıl bir süreçle devredilmesi, demokrasilerin teminatıdır. Radikal sağcıların demokrasiyi güçsüzleştirmek için birlikte hareket ettiği gibi, biz de demokrasiyi korumak için birlik olmalıyız.

Açıklamada, ülkesini terk edip Florida'ya giden Bolsonaro'nun, Trump'ın eski danışmanları Steve Bannon ve Jason Miller'la görüştüğü de savunuldu. Ayrıca Bannon'ın, Bolsonaro'yu seçim sonuçlarına karşı çıkmaya teşvik ettiği de öne sürüldü.
 


Ulusal Kongre'ye baskın

Brezilya'yı ayağa kaldıran eylemlerde Bolsonaro destekçileri, orduya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı görevden alma çağrısı yapmıştı.

Polisin son açıklamasında göre 1843 gösterici gözaltına alındı. Ayrıca Bolsonaro yönetiminde Adalet Bakanı olan Anderson Torres ve askeri polis müdürü Fabio Augusto Vieria da gözaltına alınan isimler arasında.

Eylemleri Bolsonaro'nın kışkırttığını savunan Lula, Kongre baskınından ülkesinin güvenlik güçlerini de sorumlu tutmuştu.

Devlet başkanlığı seçimlerinin 30 Ekim 2022'deki ikinci turunda solcu Lula yüzde 50,9, radikal sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Sonuçların ardından Bolsonaro destekçileri yol kapama eylemleri yapmış, Lula'nın devlet başkanlığı görevine gelmesinin engellenmesi için orduya çağrıda bulunmuştu.

Lula, 1 Ocak'ta parlamentoda yemin ederek görevine başlamıştı.

Brezilya liderinin yemin törenine katılmayan Bolsonaro ise törenden iki gün önce 30 Aralık'ta ABD'nin Florida eyaletine gitmişti. Buradaki bir KFC restoranında tavuk yerken görülen Bolsonaro'nun pazartesi günü mide rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti. 

Bazı ABD'li siyasetçilerse Bolsonaro'nun ülkeden sınır dışı edilmesini istemişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU