İngiliz hükümetinin ülkeye almama kararına rağmen polis, Şamima Begüm’ü soruşturmaya devam ediyor

Mahkeme emri çıkartmaya çalışan Scotland Yard, gazetecileri yaptıkları röportajlara ait notları vermeye zorluyor

Şamima Begüm (Reuters)

İngiliz hükümetinin, IŞİD gelini Şamima Begüm’ün ülkeye dönmesine izin vererek yargılamak yerine vatandaşlığını alma kararına rağmen, İngiliz polisinin Begüm’ü soruşturmaya devam ettiği kaydedildi. 

Scotland Yard, Suriye’deki eski IŞİD üyesi Begüm'le röportaj yapan gazetecilerin yayımlanmamış notlarına el koymaya çalıştı.

Metropolitan Polis Teşkilatı elindeki materyalleri gönüllü olarak vermeyi reddeden üç medya şirketinin belgeleri kendileriyle paylaşması için mahkemeye başvurdu.

Terörizm yasası altındaki üretim emri, yetkililerin materyali “terör soruşturması amaçlı istediğini”, materyalin “çok önemli olduğunu” ve kamu yararı için istendiğini kanıtlamasını gerektiriyor. 

The Independent’a konuşan Begüm’ün avukatı Tasnime Akunjee, başvurudan haberdar edilmediğini ve polisin bunu “Begüm’e karşı bir dava” için kullanacağına inandığını söyledi.

Akunjee, eski İngiltere İçişleri Bakanı Sacid Cavid’in Begüm’ün İngiliz vatandaşlığını geri alma kararına yönelik temyiz için henüz bir duruşma tarihinin verilmediğini kaydetti. Cavid’in kararından sonra Begüm’ün vatansız kaldığı iddia edilmişti.

Akunjee sözlerine şöyle devam etti:

Eğer bu ikisini, yani duruşmanın devamlı ertelenmesini ve polisin aktif şekilde çalışmasını birlikte düşünürseniz, bu onun İngiltere’ye getirilmesi durumunda yasal işlemlerle karşılaşacağına işaret eder.

Diğer yandan bir Metropolitan Polis Teşkilatı sözcüsü The Independent’ın başvurunun neden yapıldığı sorusuna cevap vermedi. Sözcü yetkililerin potansiyel bir yargılama süreci için kanıt topladığına ilişkin iddiaları da doğrulamadı. 

Metropolitan Polis Teşkilatı ise yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:

Yetkililer medya kuruluşlarının elinde cezai bir soruşturmaya yardımcı olabilecek bilgi veya kanıt bulunduğunu düşünürse onlarla iletişime geçebilir. Medya özgürlüğüne tam anlamıyla saygı duyuyoruz. Polis, uygunsa, materyallerin  gönüllü olarak paylaşılmadığı durumlarda üretim emri ister. Bu emrin verilmesi veya reddedilmesi ise tamamen mahkemenin kararına bağlıdır.

Old Bailey mahkemesindeki duruşma öncesi salı günü The Times, Sky News ve ITN; avukat aracılığıyla başvuruya karşı çıkmak için harekete geçti.

Dava yüksek mahkeme hakimi Justice Sweeney tarafından görülecekti. Ancak Sweeney davanın bunun yerine önce bölge mahkemesinde görülmesi yönünde emir verince duruşma ertelendi. 

Davanın çarşamba günü aynı mahkemede Hakim Mark Denniz QC tarafından görülmüş olabileceği düşünülüyor.

Suriye’den İngiltere’ye dönen 400’den fazla militan arasında, her 10 kişiden yalnızca biri yargılandı. Hükümet sürecin daha kolay yürütülebilmesi amacıyla yeni bir dizi terör yasası önerdi.

Suriye’deki Kürt yetkililerin talepleri ve artan uluslararası baskıya rağmen İngiltere yakalanan İngiliz IŞİD savaşçılarının ülkeye iade edilmesi talebini şimdiye dek reddetti. 

Cavid, İçişleri Bakanı olarak vatandaşlıktan çıkarma yetkilerini “ülkeyi korumak” ve bu kişilerin İngiltere’ye dönmesini engellemek için kullandığını söylemişti.

The Independent’a konuşan İçişleri Bakanlığı kaynaklarından biri, hükümetin gözaltı kamplarındaki İngiliz üyelere dair pozisyonunun İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından atanan yeni kabinedeki İçişleri Bakanı Priti Patel’den sonra da değişmediğini söyledi.

Öte yandan, resmi kılavuza göre içişleri bakanı bireyleri, “kamu yararı” için vatandaşlıktan sadece başka alternatif bir ülkenin uyruğuna başvurabileceği durumlarda çıkartabiliyor. Ancak Bangladeşli yetkililer Begüm’ün çifte vatandaşlığa sahip olmadığını ve ülkeye girişine izin verilmeyeceğini söylemişti. 

Begüm’ün avukatları durumu Özel Göçmenlik Temyiz Komisyonu’na taşıyacak. Komisyon daha önce Bangladeş kökenli İslamcı militan olduğu iddia edilen iki kişinin İngiliz vatandaşlığının geri alınması kararını hukuka aykırı bulmuştu.

Begüm şu anda IŞİD’e katılan diğer kadınlar ve onların çocuklarıyla birlikte Suriye’deki Roj kampında gözaltında tutuluyor.

 

 

Begüm 15 yaşındayken Londra’daki Bethnal Green’den iki okul arkadaşıyla birlikte terörist grubun sığınaklarına gitmiş ve Hollandalı bir IŞİD savaşçısıyla evlenmişti.

Çiftin üç çocuğu olmuş ancak hepsi de ölmüştü. Bunlardan sonuncusu martta Hol kampında doğan bir erkek bebekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Times’ın savaş muhabiri Anthony Lloyd’un Begüm’ün izini bulmasından birkaç gün sonra genç kadın, ITN ve Sky News’un da aralarında bulunduğu medya kuruluşlarına röportajlar vermişti.

Begüm İngiltere’ye dönmesine izin verilmesi için başvuruda bulunmuş ve sadece ”ev hanımı” olduğunu öne sürmüştü. Ancak kaynaklar Begüm’ün IŞİD’in korkulan ahlak polisinin üyesi olduğunu iddia etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bu yıl yayımladığı bir raporda indirgeyici “militan gelin” stereotiplerinin kadın IŞİD üyelerinin güvenlik görevlileri tarafından tehlikeli şekilde hafife alınmasına sebep olduğu konusunda uyarmıştı.

Rapor İngiltere ve diğer üye ülkeleri, bu kadınların oynadığı “terör eylemlerinin destekçileri, kolaylaştırıcıları veya failleri gibi pek çok farklı rolü” kabul etmeye çağırmıştı.

Raporda şu ifadelere de yer verilmişti:

Bu kadınların fail olamayacağına yönelik cinsiyetçi varsayım, tehlikeli aktörlere dönüşmelerine izin vererek ciddi güvenlik sonuçları doğurabilir.

Rapor kadınları çatışma bölgelerinde bırakmayı tercih eden ülkelerin “gelecekte IŞİD bağlantılı tehditleri azdırabileceğinin ve dahası uzun vadede bölgenin kalkındırılmasını ve istikrarını tehdit edebileceğinin” de altını çizdi.

Geçmişte pek çok İngiliz kadın, kamuoyunda bilinen “radikalleştiricilere” dönüşmüştü. Bu kişilere Suriye’ye gitmeden önce Bethnal Green okulu öğrencileriyle Twitter üzerinden iletişime geçen İskoç üniversite öğrencisi Aksa Mahmud da dahil.

The Independent’a göre, Begüm IŞİD’in elindeki bölgelerden kaçtıktan sonra Suriye Demokratik Güçleri’nin kamplarında tutulan en az 20 İngiliz kadın ve çocuktan biri. 

Bölgesel “halifeliğin” mağlup edildiği açıklamasından 4 ay sonra Hol kampında IŞİD’in siyah bayrağı dalgalandırılmıştı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU