VAR kayıtlarının açıklanması, adaletin tesisi adına milat mı?

TFF'nin VAR kayıtlarını açıklaması kulüpler tarafından olumlu karşılandı. Eski hakem ve spor yazarı Murat Fevzi Tanırlı, VAR kayıtlarının açıklanmasını ve bundan sonraki yansımalarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'de son yılların en çok tartışılan konusu hakemler, bu yıl da gündemdeki yerini koruyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ise bu tartışmaların önüne geçebilmek adına Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını kamuoyu ile paylaşarak önemli bir adım attı.

Ligin 15 ve 16. haftalarında oynanan ve kamuoyunda birçok tartışmayı da beraberinde getiren Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarındaki VAR kayıtlarını paylaşan TFF, şeffaf ve adil yönetim vurgusu yaparak, söz konusu müsabakalardaki hakemlerle ilgili yaptırım kararı aldıklarını açıkladı.

 

 

Merkez Hakem Kurulu (MHK) da Sivasspor-Galatasaray maçının VAR hakemlerine görev verilmeyeceğini duyurdu. Ayrıca söz konusu iki maçın orta hakemleri Atilla Karaoğlan ve Erkan Özdamar'a ise uzun süre görev verilmeyeceği ifade edildi.

Kulüpler olumlu karşıladı

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri, TFF'nin VAR kayıtlarını açıklamasının ardından bildiri yayınladı.

Beşiktaş'tan yapılan açıklamada, "Ne olmuştur da neden bugün ve sadece iki maç açıklanmıştır" sorusu soruldu.

Fenerbahçe'nin açıklamasında alınan kararları memnuniyetle karşıladığı bildirilerek, "Futbolumuzda yaşanan skandallara dair milat olarak kabul ettiğimiz bu adımı son derece değerli buluyor, hakem atamaları ve hakem performanslarının takipçisi olacağımızı vurguluyoruz" denildi.

 

 

Galatasaray ise "Tüm maçların VAR kayıtları açıklansın" vurgusu yapılarak, şu ifadeler kullanıldı:

Uzun süredir dile getirdiğimiz şeffaflık ve adalet talebine yönelik bu adım için TFF'ye teşekkür eder, 'Bir kulüp için ayrıcalık değil, herkes için adalet!' arayışımızın hiç durmadan devam edeceğini ve sonuna kadar bu mücadelenin arkasında duracağımızı belirtmek isteriz.

 

 

"VAR kayıtları eğitim amaçlı kullanılabilir, bir pozisyona açıklık getirmek orijinal haliyle kullanılması yasak"

Eski hakem ve spor yazarı Murat Fevzi Tanırlı, VAR kayıtlarının açıklanmasını ve bundan sonraki yansımalarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

VAR kayıtların açıklanmasına iki açıdan bakılması gerektiğine değinen Tanırlı, "Saha içi çok ekstrem bir şey yaşandı ve 5-6 gün hiçbirimiz golü neden, hangi pozisyondan dolayı iptal edildiğini öğrenemedik?" dedi.

Tanırlı, "VAR kayıtları eğitim amaçlı kullanılabilir ama hiçbir şekilde orijinal haliyle kulüplere veya herhangi bir pozisyona açıklık getirmek için kullanılması yasak" diye konuştu. 

 

Murat Fevzi Tanırlı-Independent Türkçe.jpg
Murat Fevzi Tanırlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"IFAB protokolü açısından çok fazla sakınca var" 

VAR kayıtlarının açıklanmasının IFAB protokolü açısından bazı sakıncaları olduğunu belirten Tanırlı, şu ifadeleri kullandı:

"Sivas-Galatasaray maçı özelinde insanların ekstra senaryo yazmaması, TFF'nin açıklamasına 'Kılıf uydurdular' denmemesi açısından bunun yapılmasını bir nebze anlayabiliriz ama TFF geldiğinden beri hakemliğe çok yoğunlaştı. 'Şeffaf olacağız' denilerek hakemliğin yatak odasının kapıları zaten açılmıştı şimdi ebeveyn banyosuna da girildi."

"Bundan sonra her kulüp 'Onların özelliği ne, bizim niye hakkımız yok?' diyecektir"

Gaziantep-Beşiktaş maçının VAR konuşmalarının Sivasspor-Galatasaray müsabakasındaki kayıtlarla birlikte açıklanmasının da yanlış olduğunu düşünen Tanırlı, "Bundan sonra her kulüp haklı olarak 'Onların ne özelliği var, bizim niye hakkımız yok?' diyecektir. Herkes artık, 'Pozisyonda ne konuştular? Biz de görmek istiyoruz' diyecektir. Buna meydan verilmesi açısından çok tehlikeli ve sakıncalı. Her şeyin bir mahremiyeti, bir kuralı vardır. Ülkedeki her şey yine hakemler üzerinden okunmaya başladı" şeklinde görüş belirtti.

 

 

"Hatalar devam eder" 

VAR kayıtlarının açıklanmasının hakem hatalarını engellemeyeceğini düşünen Tanırlı, "Hatalar devam eder tabii. Ümraniye-Hatay maçında N'Koudou'nun attığı kafanın 10'da 1'i gibi bir dürtme oldu. Hakem verdi kırmızı kartı. O yüzden bu imam cemaat usulü oldu. Siz böyle göz önüne sererseniz N'koudou'nun pozisyonunu bundan sonra en ufak şeyde atarlar. Gelip izler, aklına yatmazsa yine veya atmaz. Antep-Beşiktaş maçının kaydının açıklanması sadece bu açıdan iyi oldu" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bu seviyede bu tarz hata yaparsanız bir cezası olur"

VAR kayıtlarının açıklanmasının hakem camiasında da etkisinin görüleceğini düşünen Tanırlı, şunları kaydetti:

Bir şüphesiz tedirginlik yaratacak. Herkes rahatsız ama VAR kadrosundaki 3-4 hakem de gerçekten 2-3 senedir dağlara, taşlara karar verdikleri pozisyonlar var. Bu seviyede bu tarz hata yaparsanız bunun bir cezası olur. Kadrolaşmadan önce de VAR'da sık görev alıp hâlâ böyle hata yapıyorsanız olmuyor demektir. Kadroda nasıl kaldığınız sorgulanır. Bu tabloyu yaratan MHK değil federasyondur. Her hafta 36 VAR hakemine ihtiyaç var. Burayı 12 hakemle sınırlar ve aynı isimlerle devam eder, hata yaptıkça görev verilirse bir süre sonra klasikleşir, sıradanlaşır, önüne geçemezsiniz. Yenileri, daha iyi performans gösterenleri getirmek gerekir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kimseyi zan altında bırakacak sıkıntı yok, beceriksizlik, iş bilmezlik var"

Kulüplerin VAR kayıtlarının açıklanmasından duydukları memnuniyeti de değerlendiren Tanırlı, kayıt açıklanmasıyla adaletin sağlanamayacağını savunarak sözlerini şöyle noktaladı:

Adaletin tesisi adına bir milat olabileceğini düşünmüyorum. 'Adaletin tesisi için milat' denilebilmesi için içeride bir üçkağıt döndüğü ve bunun ortaya çıkması gerekir. Kayıtlara göre öyle bir şey olmadığı anlaşıldı. 'Ofsaytımsı' gibi saçma sapan kelimeler oldu. Orada bir ofsayt tespit etmek için bir çırpınış var ama bu art niyetli değil, cehaletin, beceriksizliğin çırpınışı. 'Gol oldu ama illa ofsayt bulalım' diye bir şey yok. Pozisyondan şüpheleniyor ama çizgiyi çizemiyor. Kimseyi zan altında bırakacak bir sıkıntı yok sadece beceriksizlik, iş bilmezlik var. Kulüpler, 'Her hafta açıklanacak' diye düşünüyorlarsa hayal görüyorlar. Buna çanak tutan bir federasyon olursa da iş iyice çığırından çıkar. IFAB, FIFA bir yaptırım getirir mi ona bakmak lazım.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU