Çevreciler tatil merkezini bastı: "Kar yoksa kayak da yok"

Aktivistler, kar makinelerinin kablolarını kesti

Telegraph, küresel ısınmanın etkisiyle artan hava sıcaklarının ve eriyen buzulların, Fransa'daki kayak pistlerinin neredeyse yarısının kapanmasına yol açtığını aktardı (Unsplash)

İklim aktivistleri, Fransa'daki bir kayak merkezinin kar makinelerini kullanılmaz hale getirdi.

Protestocular, ülkenin güneydoğusundaki Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde yer alan Les Gets komününde 24 Aralık'ta düzenledikleri eylemde, tatil merkezine ait iki kar makinesinin elektrik kablolarını kesti.

Eylemciler, makinelerden birinin üzerine "Kar yoksa kayak da yok" yazdı. Tatil merkezi yetkilileri, 3 bin euroya yakın zarara uğradıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kayak merkezini işleten SaGets firmasının pazarlama direktörü Benjamin Mugnier, eylemi "sabotaj" diye niteledi.

Fransa'nın kamu televizyon kanalı France 3'e konuşan Mugnier, olayın üzücü olduğunu söyleyerek, "Bu dönemde yapabildiğimiz kadar fazla turisti ağırlamaya çalışıyoruz. Zor bir durumdayız çünkü kar yağışı yok" ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph, Fransız Alpleri'nde son dönemde yaşanan sağanak yağış sonucunda tesise ait 68 pistten 48'inin kullanılmaz hale geldiğini aktardı.
 


Öte yandan eylemi kimin düzenlediği henüz bilinmiyor. Protestocular, kar makinesine yazdıkları sloganda Yokoluş İsyanı'nın (Extinction Rebellion) kum saati logosunu kullanırken, grubun Alpler bölgesinde yer alan Annecy komünündeki birimi, olayla bağlantıları olmadığını savundu.

BK'de kurulan ve Türkiye'de de faaliyet gösteren çevreci grup, 17 Aralık'ta Lyon şehrinde Arkema şirketine ait bir kimyasal tesise girmişti. Eylemciler, tesisin duvarlarına grafitiler çizmiş ve alanın etrafındaki tel örgüleri parçalamıştı.

Aynı ekipten bir grup aktivist, mayısta da Fransa Ulusal Meclisi'nde eylem düzenlemiş, kendilerini binanın girişine zincirlemişti.
 


Rusya - Ukrayna savaşından ötürü artan enerji maliyetleriyle birlikte Fransa'daki kayak tesisleri de gereksiz elektrik ve su tükettikleri gerekçesiyle eleştiri toplamıştı.

Ulusal Dağ Tesisleri Yöneticileri Birliği'nin (Association Nationale des Maires des Stations de Montagne) başkanı Jean-Luc Boch, Fransız gazetesi Le Figaro'ya bu hafta yaptığı açıklamada, ülkedeki kış turizmi sektörünün zorluk yaşadığını söylemişti.  

Boch, sektöre tepki gösterenlerin ekonomik durumu anlamadığını savunarak, kayak merkezlerinin 400 bin kişilik istihdam sağladığına dikkat çekmişti.  



Independent Türkçe, Telegraph, Euronews, Africa News

DAHA FAZLA HABER OKU