Hindistan'da dinlerarası evlilikleri takip edecek bir komisyon kuruldu

Eyalet yönetimi bunun, kadınların ayrı düştükleri aileleriyle barışmalarını sağlayacağını iddia ediyor

(AFP)

Hindistan'ın batısındaki Maharaştra eyaletinin yönetimi, farklı dinlere mensup evli çiftleri ve ailelerini izleyecek özel bir komite kurdu. Bu adım gözetim altına alınma endişelerine yol açtı.

Hindistan'ın en zengin eyaletinin, eyalet başbakanı Eknat Şinde liderliğindeki yönetimi perşembe günü, farklı dinlere mensup çiftleri ve akrabalarını izleyip kayıtlarını tutmak için eyaletin Kadın ve Çocuk Gelişimi Bakanı Mangal Prabhat Lodha başkanlığında 13 üyeli bir koordinasyon komitesi kurdu.

Eyalet yönetiminin kararına göre "Dinlerarası Evlilik-Aile Koordinasyon Komitesi" çiftlere bir yardım hattı numarası sunacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararda, komitenin yasal yoldan evlenen veya kaçarak ibadethanelerde nikah kıyan farklı dinlere mensup çiftlerin durumunu ele alacağı belirtildi. Heyet, bu tür evliliklerde ailelerinden ayrı düşebilecek kadınlara yönelik ilçe düzeyinde girişimleri izleyecek ve gerekirse destek sağlayacak.

Sorunları çözmek için kadınlara ve ailelerine danışmanlık hizmetleri sunulması da kararda emrediliyor.

Maharaştra eyalet yönetimi daha önce, kastlararası evliliklerin izleneceğini duyurmuş fakat muhalefet partilerinin sert tepkileri üzerine bu hamleden vazgeçmişti.

Eyalet yönetimi bu heyetin, ülkenin başkenti Delhi'de Maharaştralı bir kadının iddialara göre birlikte yaşadığı partneri tarafından korkunç şekilde öldürülmesinin ardından gerekli olduğunu savundu.

Aftab Ameen Poonawala, 27 yaşındaki kız arkadaşı Shraddha Walker'ı boğarak öldürüp parçalara ayırmakla suçlandı.

Kadının dinlerarası ilişki içinde olması nedeniyle ailesinden uzaklaştığı söyleniyor.

Maharaştra Kadın ve Çocuk Gelişimi Bakanı geçen ay, eyalet kadın komisyonundan aile desteği olmadan evlenen kadınları belirlemek için özel bir ekip kurmasını istemişti.

Dinlerarası ilişkinin bir türünü "aşk cihadı" olarak adlandıran sağcı grupların bu tür çiftleri rutin olarak hedef aldığı bir zamanda gerçekleştiği için, dinlerarası çiftlerin kitlesel gözetim altına alınması ihtimali sorgulanıyor.

"Aşk cihadı", sağ görüşlü uç grupların sürdürdüğü temelsiz bir komplo teorisidir. Bu teori, Hindu dinine mensup "savunmasız" kadınların romantik yollarla hedef alındığını ve nihayetinde ülkedeki Müslüman nüfusu artırmak ve Hindu sayısını azaltmak için Müslüman köktendinciler tarafından İslam'a döndürüldüğünü öne sürer.

Bununla beraber teorinin doğru olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok. Karşı çıkanlar teorinin ülkenin sağcı ekosistemi tarafından yayılmasının halihazırda toplumsal açıdan gergin atmosferi daha da kutuplaştırdığını iddia ediyor.

Muhalefetteki Kongre Partisi'nin sözcüsü Sachin Sawant, söz konusu heyetin eyalet yönetiminin "siyasi davası" olduğunu belirten bir tweet attı.

Bu, vergi mükelleflerinin parası pahasına bir davayı daha da ileriye götürmek için eyalet yönetimine yük çıkarmak demek.

Sawant, Eski Eyalet Başbakanı Devendra Fadnavis'in henüz yerine getirilmemiş olan ve kastlararası evlilikleri koruma amaçlı bir yasanın yürürlüğe konduğunu duyurmuş olduğunu da sözlerine ekledi.

O komiteye ne oldu? Mevcut komite, dinlerarası ve kastlararası evliliklerde çiftleri koruyacak mı yoksa onları gizlice gözetletip evlenmelerini mi engelleyecek?



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU