Montrö bildirisi nedeniyle yargılanan emekli amiral Cem Gürdeniz'den açıklama: FETÖ kumpas usulleri yeniden karşımıza çıkmıştır

Gürdeniz açıklamasında "Türk hukuk sistemini FETÖ darmadağın etmişti. Görüyoruz ki işlenemez suç ile hukuka olan güven yok olmuştur" ifadesine yer verdi

Fotoğraf: AA

Montrö Sözleşmesi ve "sarıklı amiral" ile ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle 'anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla' suçlanan 103 emekli amiralin yargılanmasına devam ediliyor.

Emeki amiral Cem Gürdeniz davayla ilgili yaptığı basın açıklamasında "Türk adalet sistemi FETÖ’den tam arınıyor derken tipik FETÖ kumpas usulleri yeniden karşımıza çıkmıştır" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava içi "kumpas" ifadesini kullanan Gürdeniz "Çok kısa süre içerisinde tüm Anadolu’da neredeyse 700 kişi aynı anda, aynı metin üzerinden şikâyet dilekçesi yazarak suç duyurusunda bulunmuştur. Bu nasıl olmuştur?" diye sordu.

"Bu dava bir kumpas davadır"

Gürdeniz açıklamasında şunları kaydetti:

4 Nisan 2021 tarihli Amirallerin Basın açıklaması Rusya - Ukrayna Krizinin devam ettiği bu günlerde Montrö’nün önemini ortaya çıkarmış, donanma gelenekleri ve disiplinine son derece aykırı sarıklı Amiral konusunda hassasiyeti gündeme taşımış; Anayasa ile güvence altına alınmış tekil veya çoklu açıklama yapma hürriyetinin emeklilerden oluşan bir meslek grubu tarafından kullanılmasına örnek teşkil etmiştir. Bu hürriyet her demokrasinin gereğidir. Ancak ülkemizde bu açıklama darbe davasına dönüştürülmüştür. Gelişmiş bütün demokrasilerde bu açıklamaya benzer uygulamalar gözlemlenmiştir. ABD, Fransa’da Almanya’da generaller, amiraller sürekli açıklama yapıyorlar ama darbe teşebbüsü ile suçlanmıyorlar. 

Davada bugüne kadar yaşanan süreçte Savcının ve Cumhurbaşkanlığı Avukatının amirallere ceza istemesi bir yana, bu açıklamanın bir davaya dönüştürülmesini anlamakta büyük zorluk çekiyorum. Bu skandal davada esas bir yana usule bile uyulmamıştır. Somut suç unsuru bulunmadığı halde, suç yaratılmış ve ceza istenmiştir. Ne acıdır ki Ce Bu Cumhuriyet mahkemeleri için ne büyük bir çöküştür. 

Savcı anlaşmaktan bahsediyor. Anlaşmak için whatsup grubu kurmak yeterli midir? Peki o grubun kuruluşundan bu yana tek bir yazışması olmayan, basın açıklamasını hazırlayan kişi ile sadece tek bir telefon görüşmesi olan ve ‘’beni de imzalayanlara dahil edin’’ demekten başka ilişkisi olmayan benim gibi onlarca Amiral nasıl bu kadar kolay suçlanabiliyor. Yargısız infaz ve siyasi gücün hukuk üzerinden kullanılmasının bundan daha güzel bir örneği olabilir mi? Türk hukuk sistemini FETÖ darmadağın etmişti. Görüyoruz ki işlenemez suç ile hukuka olan güven yok olmuştur. Çok yazık. 

299106-317798922.jpg
Cem Gürdeniz: Bugün üst düzey karar erki ile delile dahi gerek duyulmadan Cumhuriyet savcılığı mütalaa yazıp, ceza isteyebiliyor. Fotoğraf: YouTube​​​​​​​

 

Bu dava bir kumpas davadır, çünkü çok kısa süre içerisinde tüm Anadolu’da neredeyse 700 kişi aynı anda, aynı metin üzerinden şikâyet dilekçesi yazarak suç duyurusunda bulunmuştur. Bu nasıl olmuştur? Neden bu kumpası tezgahlayanların üzerine gidilmemiştir? Amiralleri sonsuza kadar susturmak ve üzerlerinde baskı kurmak için bu kumpası kim hazırlamıştır? Bu kumpasa kimler yardımcı olmuştur? FETÖ ile iktidar ve muhalefetteki bugünkü gizli destekçilerinin Amirallerden nefreti neden bu kadar büyüktür? 2011’den bu yana Amiralleri tutuklatmaya doymamışlar mıdır?  Bu gerçekler açığa çıkmadan bu davanın sürdürülmesi gelecekte yeni davaların açılmasına neden olacaktır. Zira gerçekler inatçıdır. Mutlaka ortaya çıkarlar. Basit bir basın açıklamasını Amiralleri susturmak ve kamuoyu üzerinde korku iklimi yaratmak için ceza davasına ve cadı avına düşürenler Balyoz ve benzeri kumpas davalarda olduğu gibi mutlaka ortaya çıkacaktır. 

Gelecek kuşaklar için çok üzülüyorum. Bu ülkede her an herkes sadece siyasi direktifle ceza davasına, hapse mahkûm edilebiliyorsa vay haline gelecek kuşakların.  Adalet sistemi zayıflayan bir devletin geleceğe azim ve güçle yürümesi olası değildir. Adalet sistemine güvenin kalkması devlete olan güven payandasının yıkılmasıdır. Bu dava devlet düşmanlarını ve dış rakiplerimizi de çok mutlu etmiştir. Zira Türk adalet sistemi FETÖ’den tam arınıyor derken tipik FETÖ kumpas usulleri yeniden karşımıza çıkmıştır. 

Rusya, Ukrayna krizinin dolaylı ve doğrudan ülkemizi her yönü ile baskı altına aldığı günler yaşıyoruz. Diğer yandan Atatürk’e saldırının liyakat sayıldığı, örgütlü cehaletin, yobaz sapkınlığın, sınır tanımayan yolsuzlukların inatla her gün çoğaldığı ve satıh yaptığı bir konjonktürde, basit bir basın açıklamasının mevcut iç ve dış koşullara inat darbe davasına dönüştürülmesi son derece düşündürücü ve tehlikelidir. Bu davanın yaratılması ve sürdürülmesini hukuk ve akılla izah edemiyorum. Hukuku yok sayarak sürdürülen bu dava kişisel olarak bana ve diğer Amirallere karşı değil, Atatürk’e, Mavi Vatana, Montrö Türk Boğazları Sözleşmesine, Türk Milleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin itibarına, geleceğine, aydınlığına, aklına saldırıdır. Bu saldırı şahsen büyük bir liyakatle Atatürk’e, Mavi Vatana ve Montrö Sözleşmesine olan vefa ve bağımlılığımı daha da artıracaktır. 

Dava süreci

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve üniformasıyla gittiği tarikat evinde cüppe ve sarıklı fotoğrafları basına sızan Tuğamiral Mehmet Sarı’ya ilişkin Nisan 2021’de 104 emekli amiral açıklama yapmıştı. Amiraller, hakkında “suç işlemek için anlaşma” iddiasıyla dava açılmıştı.

Ekim’deki celsesinde esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, emekli amiraller Atilla Kezek, Cem Gürdeniz, Atilla Kıyat, Ergun Mengi, Mustafa Özbey, Türker Ertürk, Alper Çetin Tezeren, Arif Vehbi Alpman, Işık Biren, İlker Güven, Osman Metin Açımuz ile emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan’ın cezalandırılmasını istemişti.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU