Akif Beki: AK Partili kardeşim Nebati'ye kulak ver!

“Ne çıkıyor: TL’nin daha düşeceği, dolarla enflasyonun da daha çıkacağı bir yer olduğu ama seçimden dolayı, şimdilik yapay olarak baskılandığı sonucu”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ihracatçılara yönelik kullandığı “Döviz kurundan şikayet etmesinler” şeklindeki ifadesini değerlendirdi. Beki, Nebati’nin bu ifadesinden “TL’nin daha düşeceği, dolarla enflasyonun da daha çıkacağı bir yer olduğu ama seçimden dolayı, şimdilik yapay olarak baskılandığı sonucu” çıktığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akif Beki'nin bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Ekonomimizi dış güçlerin bozduğuna inanan arkadaşlar; Bakan Nebati neler söylüyor, duyuyor musunuz!

Açın kulağınızı da dinleyin, dün ihracatçılara şu lafları etti:

“Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil. Dövizdeki artış, benim enflasyon planımı bozar...”

Döviz kurundan şikayet eden kimdi: Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe.

Niye şikayet ediyordu peki: Dolar düşük kaldı, olması gereken yerin altında, bu da rekabetçi değil, ihracatçı kaybediyor, enflasyon kadar artması için serbest bırakılması lazım diye.

Ne çıkıyor: TL’nin daha düşeceği, dolarla enflasyonun da daha çıkacağı bir yer olduğu ama seçimden dolayı, şimdilik yapay olarak baskılandığı sonucu.

Baskılanamaz noktaya vardığında da yapay fiyatlarla kurlar, bir kez daha patlayacak demektir.

Bakan Nebati, ihracatçının bu değerlendirmesini yalanlıyor gibi mi yukarıda?

Öyle olsa... ‘Hayır, dolar hatta durması gereken yerin çok üstünde, neden bahsediyorsunuz, bu yükseklik yapay, dış güçlerin komplosu, siz kime hizmet ediyorsunuz, düşmana alet olmayın, yoksa ekonomiyi kötü gösteren teröristler misiniz’ diye çıkışırdı.

Halbuki Nebati, yarım ağız doğruluyor ihracatçıları. “Optimal noktanın çok uzağında değil” diyor. Yani reel kurun baskıyla düşük tutulduğunu kabul ediyor.

Durumun ciddiyetini önemsizleştiriyor olabilir ama inkâra kalkışmıyor. Hiç yanıltmıyor da; Allah var, haberin doğrusunu hep ondan alıyoruz.

Dava arkadaşı Özhaseki gibi o da uçup kaçabilirdi. “Almanya’yla ABD’yi geçtik kardeşim” diye esip savursa kim aklına şaşardı?

En fazla; dünyanın, ekonomideki başarılarımızı kıskanarak izlediğini, örnek gösterdiğini filan dillendiriyor. Onun dışında, döviz kurunun sorumluluğunu üstleniyor. 'Biz değil onlar yapıyor' diye dış güçlere atmıyor.

Nebati’ye inanmazsanız Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kulak verin! İlan etti, “Türkiye artık emir alan değil emir veren ülke”.

Hangi dış güç, böyle bir ülkeye yan bakabilir?

O eski Türkiye’deydi, dış güçler o zaman saldırabiliyordu. Millet de başarısızlıkları iktidardan zannedip seçimde değiştiriyordu.

Size kaç kez daha söylemeleri gerekecek? Anlayın şunu artık, anlayın ve bir daha milleti dış güç masallarıyla kandırmaya kalkmayın.

 

Karar

 

DAHA FAZLA HABER OKU