Kripto devi FTX'i batıran Bankman-Fried: Borçları ödemek için iş kuracağım

"100 bin dolardan az param kaldı"

Kripto borsası FTX üzerinden günde yaklaşık 10 milyar dolar değerinde işlem yapılıyordu (AFP)

İflasıyla dünya kripto para piyasasını sarsan FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried, kullanıcılara paralarını geri ödemek için yeni iş kurmak istediğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Bankman-Fried, "Zarar eden kişiler için neler yapabileceğim üzerine düşünüyorum. Elimden gelenin en iyisini yaparak FTX kullanıcılarına adil davranma yükümlülüğüm var" dedi.

Bankman-Fried, yeni iş kurma ihtimaline dairse "Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyimi veririm. Yapıp yapamayacağımı görmek için şansımı deneyeceğim" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FTX'in 30 yaşındaki kurucusu, dolandırıcılık yaptığı iddialarını tekrar reddederek, "Bilinçli şekilde sahtecilik yapmadım. Dolandırıcılık yaptığımı düşünmüyorum. Bunların hiçbirinin yaşanmasını istemedim. Kesinlikle zannettiğim kadar yetkin değildim" diye konuştu.

Hapse girmekten endişelendiğini de söyleyen Bankman-Fried, "Gündüz bu düşüncelerden kurtulup en verimli şekilde çalışmaya odaklanıyorum" dedi.

Bankman-Fried, banka hesaplarına erişemediğini ve 100 bin dolardan az parası kaldığını da öne sürdü.

İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto borsası FTX, hesap sahiplerinin para çekebilmesi için 8 milyar dolar bulamayınca 11 Kasım'da iflas süreci başlatmıştı. Bankman-Fried de istifasını duyurmuş, yerine John J. Ray atanmıştı.

İflas kayıtlarına göre 32 milyar dolar değer biçilen FTX'in yaklaşık 1 milyon alacaklısı var. En büyük 50 müşterisine borcuysa 3,1 milyar dolar civarında.
 


Bankman-Fried, likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Binance CEO'su Changpeng Zhao'yla da görüşmüş, taraflar Binance'in FTX'i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamıştı. Fakat görüşmelerden kısa süre sonra Binance bundan vazgeçmişti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, FTX'in geçen yıl ekimde şirketi büyütmek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla 69 yatırımcıdan 420 milyon dolar topladığını belirtmişti. Bankman-Fried'in de bu miktarın 300 milyon dolarını şirketin hisselerini bozdurarak kendi hesabına geçirdiği öne sürülmüştü.

FTX ve yine kendisine ait Alameda Research şirketleri üzerinden yatırımcılara ait milyonlarca doları Bahamalar'a aktardığı iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Bankman-Fried, haftaya ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ne ifade verecek.



Independent Türkçe, BBC, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU