DSÖ'nün baş bilim insanı pandeminin ilk dönemlerinde yapılan kritik bir hatayı açıkladı

Soumya Swaminathan, DSÖ'nün hava yoluyla bulaşmaya yönelik ilk tutumundan duyduğu pişmanlığı dile getirdi

(TEDx Talks/YouTube)

Dünya Sağlık Örgütü'nün yakında görevden ayrılacak baş bilim insanı, örgütün Kovid pandemisini ilk ele alma şeklinden duyduğu pişmanlığı dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

63 yaşındaki Soumya Swaminathan görevde bulunduğu süreyi değerlendirirken DSÖ'nün, SARS-CoV-2'nin aerosoller yoluyla bulaşabileceğini daha önceden anlaması gerektiğini itiraf etti.

Science Insider'a konuşan Swaminathan, "Elimizdeki kanıtlara dayanarak bunu çok daha önce yapmalıydık ve bu örgüte pahalıya mal oldu" dedi.

[DSÖ'ye yönelik eleştirilerin] haksız olduğunu söyleyebilirsiniz çünkü [virüslerin] taşınması söz konusu olduğunda, havalandırma ve maske dahil tüm yöntemler hakkında konuştuk.

Ancak aynı zamanda, üstüne basa basa, "Bu hava yoluyla bulaşan bir virüstür" demiyorduk. Bunu çok çok daha önce yapmadığımız için pişmanım.

Temmuz 2020'de DSÖ, hava yoluyla bulaşma konusundaki kılavuzunu güncelleyerek "SARS-CoV-2'nin hava yoluyla bulaşmasının aerosol üreten tıbbi prosedürler sırasında meydana gelebileceğini" belirtmişti.

DSÖ, bilim camiasıyla birlikte, Kovid'in aerosol üreten prosedürlerin yokluğunda, özellikle de havalandırmanın yetersiz olduğu kapalı ortamlarda aerosoller yoluyla da yayılıp yayılamayacağını aktif olarak tartışıyor ve değerlendiriyor.

Mart 2021'de DSÖ, Kovid bulaşmasıyla, "çeşitli boyutlarda aerosol üretimine neden olabilecek herhangi bir tıbbi prosedür" diye tanımladığı aerosol üreten prosedürler arasındaki ilişki hakkında güncellenmiş bir rapor yayımlamıştı.

Bu raporda; hastalarda kulak tüplerinin kullanımı, noninvaziv ventilasyon, trakeostomi, resüsitasyon, entübasyon öncesi manuel ventilasyon ve dental prosedürler örnek olarak sıralanıyor.

Swaminathan ilk olarak 2017'de DSÖ'ye katılmış ve daha sonra Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından örgütün ilk baş bilim insanı olarak atanmıştı. Geçen hafta, Hindistan'da halk sağlığı üzerine çalışmak üzere ay sonunda görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

Halefi henüz belirlenmese de Swaminathan'ın görevden ayrılması örgüt için büyük değişimlerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. Genel Direktör Yardımcısı Dr. Mariangela Simao da dahil 16 kişilik güçlü liderlik ekibinden 8 kişi kasım sonunda küresel kuruluştan ayrılacak. Bu, 2019'dan bu yana en önemli yönetim değişikliğine işaret ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU