Brezilya'da darbe çağrısı yapan Bolsonaro yanlılarının banka hesapları donduruldu

"Radikal sağcı iş insanları, eylemcilere destek veriyor"

Bolsonaro destekçileri, ordunun sürece müdahale edip Lula'nın görevi devralmasını engellemesini talep ediyor (AFP)

Brezilya'daki seçimlerde devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun mağlubiyetini kabul etmeyip ordunun yönetime el koymasını isteyen eylemcilerin banka hesapları donduruldu.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, perşembe günkü açıklamasında, Lula da Silva'nın galibiyetini tanımayan ve darbe çağrısı yapan 43 kişi ve kuruluşun banka hesaplarının dondurulduğunu duyurdu.

Yargıç, söz konusu kişi ve kuruluşların, kaynaklarını demokratik olmayan ve yasadışı eylemleri finanse etmek için kullanabileceklerine dikkat çekti.

Moraes seçimlere dair resmi kararları hiçe sayıp hukukun üstünlüğünü tanımayan bu protestoların, toplantı ve gösteri hakkını suistimal ettiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı olarak da görev yapan Moraes, radikal sağcı iş insanlarının, başkent Brazilya'daki askeri karargahların önünde 31 Ekim'den beri kamp kuran Bolsonaro destekçilerine lojistik destek sağladığını da söyledi.

Banka hesapları dondurulan kişiler arasında hem eylemcilerin hem de bu kişilere destek sağlayan iş insanlarının olduğu bildirildi.

Brezilya'da 30 Ekim'de düzenlenen seçimleri İşçi Partisi'nden Lula yüzde 50,9 oy alarak kazanmıştı. Liberal Parti'nin adayı Bolsonaro'ysa yüzde 49,1'de kalmıştı.

Sonuçların açıklanmasının ardından Bolsonaro yanlısı kamyoncular, ülkenin çeşitli bölgelerinde yolları kapatarak protesto düzenlemişti.

Hızla büyüyen eylemlerde göstericiler, orduya yönetime el koyma çağrısı yapmıştı.

Bolsonaro, seçimlerin ardından 44 saat süren sessizliğini bozarak sonuçları kabul etmediğini söylemiş ama yetkilerin Lula'ya devredilmesi sürecine yeşil ışık yakmıştı.

Buna rağmen 15 Kasım'da sokağa dökülen binlerce Bolsonaro destekçileri, "Brezilya'yı kurtarın" sloganları atarak askeri karargahların yakınında eylemler düzenlemişti.

Lula'nın 1 Ocak'ta yemin ederek görevi devralması bekleniyor.



Independent Türkçe, Telesur English, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU