Haaretz: İsrail ve İran arasında deniz cephesi yeniden açıldı

İsrailli uzmana göre Suriye'deki İran hedeflerinin vurulmasına misilleme olarak, İsrail şirketinin Umman açıklarındaki tankerine saldırıldı

Liberya bandıralı Pacific Zircon petrol tankerini Eastern Pacific Shipping şirketi işletiyor. Mürettebat içinde İsrail vatandaşı bulunmuyor (Reuters)

İsrailli milyarder Idan Ofer'in sahibi olduğu Liberya bandıralı petrol tankeri Pacific Zircon'un 14 Kasım'da Umman Körfezi'nde seyir halindeyken insansız hava aracıyla (İHA) vurulması, Suriye'deki İran hedeflerine yönelik İsrail saldırılarına misilleme diye yorumlanıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Merkez Komutanlığı, saldırıdan İran'ı sorumlu tutan açıklamalar yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press, 8 Kasım'da Irak'tan Suriye'ye akaryakıt taşıyan 15 araçlık bir tanker konvoyunun El Kaim kasabası ve Ebu Kemal sınır kapısı yakınında İHA saldırısıyla imha edildiğini ve en az 10 İran vatandaşının öldüğünü duyurmuştu. Tahran rejiminin kontrolündeki medya ABD'yi suçlamıştı ama Amerikan ordusu kendilerinin veya müttefiklerinin bölgede atış yapmadığını açıklamıştı. Bunun üzerine Ortadoğu medyası, daha önce Suriye'de defalarca İranlı milislerin silah ve akaryakıt konvoylarına saldırı düzenleyen İsrail'i işaret etmişti.

Haaretz gazetesinin askeri konulardaki uzmanı Amos Harel, Umman açıklarındaki saldırıyla birlikte, İsrail'le İran arasında iki buçuk yıl önce açılan adı konmamış deniz cephesinin yeniden hareketlendiğini belirtti: 

Anlaşılıyor ki petrol tankerine saldırı, sınırlı da olsa, İsrail ve Batı için tehdit sinyaliydi; en azından şimdilik, bütün bölgeyi ateşe atma niyeti yok.

Analiz yazısında, denizdeki İsrail-İran cepheleşmesinin kronolojisi de yer aldı:

16 Kasım: İsrailli milyarder Idan Ofer'e ait tanker bombalı drone saldırısına uğradı. Tanker hafif hasar gördü.

29 Temmuz 2021: Sahibi İsrailli olan Birleşik Krallık şirketine ait bir tankere yönelik drone saldırısında mürettebattan iki kişi öldü.

3 Temmiz 2021: Eski sahibi İsrailli olan bir ticari gemi Hint Okyanusu'nda hedef alındı.

2 Haziran 2021: İran'ın en büyük donanma gemisi Basra Körfezi'nde yanarak battı.

13 Nisan 2021: İsrail gemisi Birleşik Arap Emirlikleri açığında saldırıya uğrayınca İsrail, İran'ı suçladı

6 Nisan 2021: Kızıldeniz'de İran komuta gemisi mayınla tahrip edildi.

25 Mart 2021: Sahibi İsrailli yük gemisi Umman Denizi'nde İran füzesiyle vuruldu

25 Şubat 2021: Umman Körfezi'nde seyreden İsrail gemisinde patlama meydana geldi. İsrail, bunun "İran'ın kasıtlı terör saldırısı" olduğunu öne sürdü.

Körfez
Pacific Zircon, Umman açıklarında demirliyken görülüyor (MarineTraffic)


CNN'e adını belirtmeden konuşan İsrailli bir yetkili, son saldırının Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Şahid 136 tipi kamikaze İHA'yla yapıldığını ve amacın Katar'daki FIFA Dünya Kupası'na gölge düşürmek olduğunu öne sürdü. 

Jerusalem Post gazetesine konuşan yetkililerse, saldırının Gürcistan'da İsrailli bir şirket sahibine yönelik suikast girişiminin hemen ertesine rastladığına dikkat çekti.

Dünyadaki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) trafiğinin üçte biri ve petrol taşımacılığının yaklaşık yüzde 25'i, Umman Körfezi'yle Basra Körfezi'ni birleştiren Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor ve bölgede ABD Donanması'na bağlı 5. Filo faaliyet gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Haaretz, CNN, Jerusalem Post

Derleyen: Engin Esen

DAHA FAZLA HABER OKU