Trudeau, "İran 15 bin göstericiyi idam edecek" paylaşımını sildi

Sahte haberi Newsweek de yayımladı

Trudeau, paylaşımıyla ilgili bir açıklama yapmadı (Reuters)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın 15 bin göstericiyi idam edeceğini öne sürdüğü tweetini sildi.

Trudeau, sosyal medyada viral olan ve İran'ın 15 bin protestocuyu idam edeceğinin öne sürüldüğü bir habere Twitter'ında yer verince tepki topladı.

Başbakan, pazartesi Twitter'ındaki gönderide "İran'ın yaklaşık 15 bin protestocuyu idam etmesine dair barbarca kararını kabul etmediklerini" yazdı.

Yaklaşık 12 saat boyunca Trudeau'nun Twitter hesabında görünen paylaşım, salı günü silindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakanlık Ofisi'inden yapılan açıklamada, paylaşımdaki bilgilerin bağlamının eksik olduğu ve bütünlüklü içeriğe sahip olmadığı gerekçesiyle silindiği ifade edildi.

Instagram da daha sonradan paylaşımı "sahte haber" olarak etiketleyip, bağımsız teyit kuruluşlarının içerikteki bilgileri doğrulayamadığını bildirdi.

ABD'nin tanınmış haber dergisi Newsweek de internet sitesinde haberi "15 bin kişi idamla karşı karşıya, İranlı protestocular geri adım atmıyor" başlığıyla yayımladı. Haberin başlığı ve içeriği daha sonra değiştirildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin ünlü haber kuruluşlarından CNN'in yorum talebine yanıt vermedi.

Mahsa Emini protestoları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından, "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Muhalifler ve hak grupları, 22 yaşındaki Emini'nin polis sorgusunda işkence nedeniyle öldüğünü savunurken, Tahran Polisi kadının sağlık sorunu yaşayıp aniden bilincini kaybettiğini öne sürmüştü.
 


Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu ve Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü'ne göre gösterilerde 300'den fazla kişi hayatını kaybederken 13 binden fazla kişi gözaltına alındı veya tutuklandı.

İran adliye ajansı Mizan'sa iki protestocuya idam cezası verildiğini, Tahran'da yargılanması süren 1000'den fazla kişiden en az 20'si hakkında da ölüm cezası istendiğini aktardı.



Independent Türkçe, CNN International, Global News

DAHA FAZLA HABER OKU