Köşe yazarları yorumladı: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli buluşmasında ne konuşuldu?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde konuşulan olası konularının barış koridoru ve YAŞ toplantısı olduğunu belirtti. Fehmi Koru ise, Cumhur İttifakı zirvesinin kabine değişikliğini akla getirdiğini yazdı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret etti. Yarım saat süren ziyarette neler konuşulduğu merak konusu oldu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi köşesinde Erdoğan-Bahçeli görüşmesini yazdı. Ziyaretin bazı kesimlerce, kabine değişikliği ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki değişikliklerin işareti olarak yorumlandığını belirten Selvi, “Görüşmenin MGK’dan bir gün sonra, Yüksek Askeri Şura toplantısından ise 1 gün önce olması nedeniyle MGK ve YAŞ gündemine ilişkin yorumlar yapıldı. İşi erken seçime kadar götürenler de çıkmadı değil” yazdı.

Ne olduysa MGK'dan sonra oldu

Bir gün önce akşam saatlerine kadar MHP Genel Merkezi’nin görüşmeden bilgisi olmadığını belirten Selvi, “Öğle saatlerine kadar randevu talep edilmemişti. Görüşme yapılacak diye bir gündem yoktu. Ne olduysa MGK toplantısından sonra oldu. İki lider görüşmek üzere randevulaştılar” dedi.

Bugüne kadarki görüşmelerin Bahçeli’nin ‘makama saygısı’ nedeniyle Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştiğini belirten Selvi, “Dünkü görüşmeyi farklı kılan noktalardan biri buydu. Bu kez Bahçeli gelmedi, Erdoğan ona gitti. Hem de görüşme Bahçeli’nin evinde gerçekleşti. Devlet Bahçeli’nin evinde resmi programla ilan edilen ilk görüşme oldu. MHP Lideri daha önce hiçbir resmi görüşmesini evinde gerçekleştirmedi” ifadelerini kullandı. Selvi görüşmenin hikayesini ise şöyle anlattı:

Bu kez Erdoğan, Bahçeli’yi ziyarete gitti. Hem de evinde. Evde ziyaretin ilginç bir hikayesi var. CNN Türk’te Ünal Kaya da anlattı. Bahçeli, sosyal medyada kalpaklı fotoğrafını paylaşınca bir görüşmede Erdoğan, “Eviniz çok güzelmiş, merak ettim” demiş. Bahçeli de, “Bir kahve içeriz” diye karşılık vermiş. Görüşme için Külliye’den aranınca Bahçeli, “Evimde ağırlayayım” demiş.

Erken seçim, kabine revizyonu gündemde yok

En son 13 Haziran’da bir araya gelen iki liderin en kısa görüşmesinin dün gerçekleştiğini belirten Selvi, Erdoğan ve Bahçeli’nin gündeminde erken seçim ve cumhurbaşkanlığı sisteminde değişiklik olmadığını belirterek, kabine revizyonu konusunda ise bir bilgi alamadığını belirtti. Selvi, ‘Bana yansıyan değerlendirmeler iki liderin önemli bir “devlet meselesi”ni ele aldıkları yönünde” ifadesini kullandı.  

‘Erdoğan-Bahçeli görüşmesine ilişkin iki noktanın altı çiziliyor’ diyen Selvi bu noktaların ise Barış koridoru ve YAŞ’tan çıkacak kararlar olduğunu yazdı.

Bahçeli'ye değişiklik bilgisi mi verildi

Gazeteci Fehmi Koru ise kendi internet sayfasında konuya değindi. Koru şunları yazdı:

AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün ‘Cumhur İttifakı’ içindeki ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret etti. Ziyaretin ilk haberi ajanslara düştüğünde bir dost meclisindeydim. Erdoğan-Bahçeli görüşmelerinin daha önce evde yapılmışını hatırlayanımız çıkmadı.

“Neden acaba?” sorusuna en makul gerekçe yine bir soruydu: “Acaba hükümette değişiklik yapılacak da ortağa bilgi mi veriliyor?” ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ en başta Cumhurbaşkanının işini zorlaştırıyor; özellikle de siyasi manevralarda elini kolunu bağlayarak… Seçilebilmesi için yüzde 50’den fazla oyu arkasına alması gerekiyor sözgelimi; bu onu ittifak arama ve MHP’nin kapısına gitme zorunda bırakıyor. Ayrıca, hemen her milletvekilinin gönlünde bakanlık yattığı bir ortamda, bakan yapılan milletvekilinin istifa etmesinin gerekmesi de bir başka zorluk. Bakanlar dışarıdan atandığında bu durum milletvekillerini daha fazla eleştirel olmaya sevk ediyor; değişiklik milletvekilleri arasından seçilecek isimlerle yapılacak olsa, bu defa da istifalar yüzünden AK Parti’nin Meclis’teki varlığı azalıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU