AK Partili üst düzey yönetici: Mahir Ünal yanlış yaptı

“’Cumhuriyette bazı adamların yanlışı’ dersiniz ve ‘Harf inkılabı hatası’ dersiniz; hepsi kabul. ’Cumhuriyet’ dediğiniz zaman başka bir şey söylemiş oluyorsun”

Fotoğraf: AA

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, “Cumhuriyet; bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" şeklindeki ifadesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden Mahir Ünal hakkında iktidar partisinin üst düzey yöneticisi ile yaptığı görüşmeyi yazdı. Saymaz’ın ismini vermediği yöneticiye göre Ünal’ın harf devrimiyle ilgili değil, Cumhuriyet ile ilgili kullandığı ifadeler istifaya yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saymaz’ın bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Görüştüğüm bir AK Partili üst düzey yönetici bu iddiayı doğru bulmuyor. “Bazıları MHP’ye bağlıyor” diyor. “Ben de bu fikirdeyim” diye ekledim. “Hayır” diye itiraz ediyor. Bahçeli’nin rolü olmadığını savunuyor. Ünal’ın alfabe devrimini eleştirmekle kalmadığını, Cumhuriyet’i yargıladığı için istifasının alındığını ifade ediyor.

Şöyle konuşuyor:

“İnsanların harf inkılabına eleştirisi ile Ünal’ınki farklı. Mahir bey, ‘Harf inkılabını doğru bulmuyorum, kültürümüzden kopardı’ dese kimse dokunmaz. En çok uyarırlar. Ama ‘Cumhuriyet bunu yaptı’ derseniz, bu başka bir dil. ‘Cumhuriyet bedel ödetti’ diyor. Bu çok yanlış. ‘Cumhuriyette bazı adamların yanlışı’ dersiniz ve ‘Harf inkılabı hatası’ dersiniz; hepsi kabul. ’Cumhuriyet’ dediğiniz zaman başka bir şey söylemiş oluyorsun.”

AK Partili üst düzey yöneticiye Ünal’ın İslamcıların bildik bir tezini tekrarladığını ve benzer sözleri Erdoğan’ın da söylediğini hatırlatıyorum.

“Milli Görüş’ün göbeğinden geliyorum” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Harf inkılabı Cumhuriyet olmasaydı da Osmanlı’nın yapacağı bir şeydi. Milli Görüşçü olarak Mahir beyin ifadesine imza atmıyorum. ‘Siyasi olarak yapmaması lazım’dan da öte içerik olarak katılmıyorum.‘Harp inkılabını yaparak, mezar taşlarımızı okumaya engel oldunuz’ diyebilirsiniz. Mahir bey, ‘Cumhuriyet bedel ödetti’ diyor. Bedel medel ödetmedi ya! Cumhuriyet’i seviyorum kardeşim. Cumhuriyet’i demokratikleştirmek istiyorum. Geliştirmek istiyorum. ‘Bedel ödetti’ diyorsan başka bir şey söylemiş oluyorsun. Milli Görüşçü olarak ‘Cumhuriyet bedel ödetti’ ifadesini reddediyorum.”

Ünal’ın yerine neden Özlem Zengin’in tercih edildiği sorusunu yönettim. AK Partili üst düzey yönetici, Zengin’in grup başkanvekilliğinde tecrübeli olduğunu, genel başkan yardımcılığı görevinden mutlu olmadığını, açığa alınmış gibi hissettiğini söylüyor. “Yeni birini bulmaya, maceraya girmeye, risk almaya gerek yok” diyor.

 

Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU