Lübnan, Avn sonrası siyasi kaosla boğuşacak

Ne yeni cumurbaşkanı belli ne de başbakan

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ı görevinin son gününde binlerce Hür Vatanseverler Hareketi üyesi uğurladı (Reuters)

Görev süresi dolan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn (89) 6 yıldır ikamet ettiği cumhurbaşkanlığı sarayını 30 Ekim'de terk etti.

Avn, görev süresinin son gününde, Mayıs 2022 seçimlerinden sonra kurulan Necib Mikati başbakanlığındaki geçici hükümetin istifa kararnamesini imzaladığını duyurdu.

Avn, Mikati'ye hükümeti kurmak görevini 22 Haziran'da vermişti.

Sarayı terk ederken taraftarlarına seslenen Avn, Lübnan'ın yoğun çaba gerektiren bir sürece girdiğini belirterek şöyle dedi:

Bu gayretler olmadan çektiğimiz acıları geride bırakamayız. Ülkemizi tekrar ayağa kaldıramayız. Lübnan'ı bu derin kuyudan çıkaramayız.

Mali iflasın eşiğindeki ülkedeki siyasi gruplar, Maruni Hristiyan birinin oturması gereken cumhurbaşkanlığı koltuğu için yeni bir isim üzerinde uzlaşabilmiş değil. Şimdiye kadar yapılan 4 meclis bileşiminde bir sonuca varılamadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1975-1990 Lübnan İç Savaşı'nda ordu komutanı olarak görev yapan Avn, 15 yıl sürgünde yaşamış ve 2016'da Hizbullah hareketiyle ittifak yaparak cumhurbaşkanı seçilmişti.

Avn, görev süresinin bitimine haftalar kala ABD'nin arabuluculuğu sayesinde Lübnan'ın teknik olarak savaş halinde olduğu İsrail'le Doğu Akdeniz'deki doğalgaz yataklarının paylaşımı konusunda anlaşmaya vardı.

Taraftarları, Avn'ın damadı Cebran Basil lehine sloganlar attı. Hakkında yolsuzluk davaları bulunan Basil'in adı cumhurbaşkanlığı adayları arasında geçiyor. Avn, 29 Ekim'de verdiği demeçte, ABD'nin Basil hakkındaki yaptırım kararlarının cumhurbaşkanı seçilmesini engellemeyeceğini öne sürdü.

 

Independent Türkçe, Reuters, Mehr

DAHA FAZLA HABER OKU