Akademisyen Tuna Altınel tahliye edildi

Altınel, 81 gündür tutukluydu

Fotoğraf: Twitter

Fransa’da 2015-2016 yıllarında Cizre’de bir grup insanın hayatını kaybettiği bodrum katlarıyla ilgili düzenlenen bir konferansta HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın konuşmalarını Türkçe’den Fransızca’ya tercüme ettiği için “örgüt üyeliği” gerekçesiyle şubat ayından bu yana tutuklu bulunan Barış Akademisyeni, Lyon Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edildi. 

“Somut bir delil yok"

Duruşmadaki beyanına "AKLRA, ya da Lyon ve Rhône-Alpes Kürt Dostluk Derneği’nin 21 Şubat 2019 tarihinde düzenlediği etkinliğe katıldığım için karşınızda bulunmaktayım” diyerek başlayan Altınel, şunları söyledi:

Böyle bir derneğin bir terör örgütünün uzantısı olması mümkün değildir. Herhangi bir terör örgütü ile olası bir bağının Fransa devleti tarafından görülmemesi veya görüldüğü takdirde buna müdahale edilmemesi de mümkün değildir. Zaten ne Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat yazısında, ne de iddianamede, üyesi olduğum dernek ile PKK/KCK arasında bir bağ olduğuna dair somut tek bir bilgi ya da delil yoktur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelelim sözü geçen etkinliğe. Etkinlik üyesi olduğum dernek tarafından düzenlenmiştir. Ben de derneğin bir üyesi olarak gerçekleşmesine katkıda bulundum. Amaç tanıklıklara dayalı bir tartışma ve bellek çalışması yapmak, farkındalık, duyarlık oluşturmaktı. Hiçbir şekilde yasal ya da yasadışı herhangi bir örgütün propagandasını yapmak söz konusu değildi. Faysal Sarıyıldız etkinlikte konu edilen olayların olduğu dönemde Şırnak milletvekili ve birinci elden tanığı olduğu için seçildi ve davet edildi. Lyon’a geldiğinde kendisine, etkinliğin bir siyasi propaganda çalışması olmadığı konusundaki hassasiyet açıkça anlatıldı. Katkısı bu çerçevede oldu. Bir konuşma yaptı, görseller paylaştı, soruları yanıtladı. İddianamenin 9. sayfasında yazılı iddianın aksine etkinliği ne sunmuş ne de yönetmiştir. Bir fotoğraftan böyle sonuç çıkarılmasına ancak 2 günde çiziktirilen bir iddianamede rastlanır.

“Özgürlük talep ediyorum"

Tutuklanması için gösterilen nedenlerden birinin kaçma şüphesi olduğunu ifade eden Altınel, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu konuda emniyet ifademin iddianameye itinayla alınmayan bir cümlesini hatırlatmak isterim: ‘Türkiye’yi aşağılamak isteseydim kesinlikle Türkiye’ye gelmezdim.Kaçma şüphesi iddiasına karşı aynı cümleyi biraz değiştirerek yinelemek istiyorum: ‘Kaçmak gibi bir niyetim olsaydı, Türkiye’ye gelmezdim. Sözün özü, özgürlük talep ediyorum.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, birleştirmeye yer olmadığına, Altınel’in tahliyesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, Altınel’in duruşmalardan vareste tutulmasına da karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 19 Ekim'e ertelendi.

Barış akademisyenlerinden

Tuna Altınel, 2015-2016 yıllarında Güneydoğu'daki güvenlik operasyonları sırasında uygulanan sokağa çıkma yasakları ve insan hakları ihlalinin sona ermesini talep eden "Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan isimler arasındaydı. Bildiriye imza atan çok sayıda akademisyen ihraç edilmiş, haklarında soruşturma ve davalar açılmıştı. Anayasa Mahkemesi (AYM), geçen hafta açıkladığı kararda bildiriye imza atanlardan "terör propagandası yapma” suçundan cezalandırılanların ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU