Suudi Arabistan, COP zirvesindeki yeşil gündemini açıkladı

Suudi Arabistan ve Ortadoğu ülkeleri, arazi kullanımı ve korunmasındaki önemli değişiklikleri küresel zirvede vurgulamayı hedefliyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi haziranda Kahire'de bir araya gelmişti (Reuters/Suudi Basın Ajansı)

Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri, gelecek ay Mısır'da düzenlenecek COP konferansına hazırlanırken iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunda eylem sözü veriyor.

Suudi Yeşil Girişimi (SGI), 1,65 milyar sterlinlik (yaklaşık 34 milyar 150 milyon TL) devlet kaynağı desteğiyle, 11-12 Kasım'da zirve içinde kendi zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu zirve öncesindeyse 7 Kasım'da Ortadoğu Yeşil İnisiyatifi (MGI) konferansı düzenlenecek.

Bu etkinlikler habitat kaybı, yüksek sıcaklıklar, düşük yağışlar, toz fırtınaları ve çölleşmeyle mücadele etmeyi amaçlayan bölgedeki Arap ülkeleri arasında yeni bir işbirliği dönemini temsil ediyor.

Körfez ülkeleri, karbon azaltma hedeflerine ulaşmak adına attıkları adımları sergilemek istiyor. Suudi Arabistan'da 10 milyar ağaç dikilirken, nihayetinde nesli kritik tehlike altındaki Arap leoparı gibi türlerin geri dönmesini sağlamak amacıyla toprakların yüzde 30'u korunan alan yapılacak.
 

Arap Leoparı

Şu anda Arap leoparının nesli tükenme tehlikesi altında olsa da yeniden yabanlaştırma girişimi bunu değiştirmeyi amaçlıyor (Kamaan)


Suudi Arabistan, 2030'a kadar karbon salımlarını yılda 278 milyon ton azaltmayı da taahhüt ediyor. MGI Zirvesi'nde özetlenecek daha kapsamlı bölgesel hedefler, bölgesel karbon salımlarını küresel toplamın yüzde 10'undan fazla azaltmaya odaklanacak.

COP konferansı Kızıldeniz'deki tatil kenti Şarm El-Şeyh'te gerçekleşecek. Suudi Arabistan'ın en yüksek profilli rejenerasyon geliştirme çalışmalarının bir kısmı, Mısır'la paylaştığı Kızıldeniz merkezli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, "Mısır'la ortaklığımız, bugün bölgenin ve dünyanın karşı karşıya olduğu çevre ve iklim zorluklarını ele almak için işbirliğine dayalı eylemlerin önemine olan ortak inancımızı yansıtıyor" dedi.

Yaygın şekilde bilinen adıyla MBS, Suudi Yeşil Girişimi Yüksek Komitesi'nin de başkanı. MBS, daha geniş COP çabaları kapsamındaki SGI ve MGI konferansının "yerel, bölgesel ve uluslararası düzeylerde ortak faaliyetlere" ilham vereceğini söyledi.

SGI ilk zirvesini geçen yıl Riyad'da gerçekleştirmişti. Bu yılki konferans "istekten eyleme" teması altında düzenlenecek ve iklim uzmanları da konferansa geçen yıl kaydedilen ilerlemeyi tartışarak katkı sunacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU